zapiekane awokado z jajkiem
canva.com

Ekskluzywne danie z awokado i jajka - łatwo, szybko i efektownie

Zastanawiasz się co podać na romantyczne śniadanie? A może sama siebie chcesz rozpieścić? Oto bardzo prosty przepis na efektowny i pożywny posiłek. Wystarczy awokado, jajko, dosłownie kilka dodatków i… rozgrzany piekarnik.
Reklama

Awokado z piekarnika

Ekskluzywne danie wcale nie musi być skomplikowane. Awokado zawiera same wspaniałe składniki odżywcze: cały wachlarz witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, kwas foliowy oraz pantotenowy i niezbędne kwasy tłuszczowe.

Pestka z awokado zawiera jeszcze znacznie więcej tych dobroczynnych składników. Dlatego nie wyrzucaj jej. Zdejmij z niej skórkę, zetrzyj pestkę na drobnych oczkach tarki i rozłóż do wyschnięcia. Od czasu do czasu przemieszaj czystą łyżką, a jak już wyschnie, to przesyp do wyparzonego słoika. Każdą pestkę możesz tak dodawać do słoika i potem robić sobie herbatę. Ale uwaga - herbata ta ma gorzki smak, możesz więc posłodzić ją miodem lub dodawać do domowej roboty maseczek.

Lista potrzebnych składników

Do wykonania tego przepysznego posiłku będziesz potrzebowała tych oto składników:

  • 2 sztuki dojrzałych owoców awokado
  • 4 jaja “0” lub “1”
  • 2 pajdy pełnoziarnistego pieczywa
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka masła
  • 10 listków bazylii
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka kuminu - kminku rzymskiego
  • sól do smaku
połowa awokado i kromka chleba z awokado
canva.com

Zapiekane awokado - instrukcja krok po kroku

  1. Włącz piekarnik i ustaw na temperaturę 180 stopni.
  2. Dokładnie umyj owoce awokado i osusz je.
  3. Przekrój awokado na pół i usuń pestki (nie wyrzucaj ich).
  4. Wydrąż łyżką w każdej połówce awokado wgłębienie tak, żeby zmieściło się w nim jajko. Wydrążony miąższ odłóż do miseczki.
  5. Wybij jajka do połówek owoców, posyp solą, kuminem i pieprzem cayenne.
  6. Umieść awokado w piekarniku.
  7. Do miseczki z miąższem awokado dodaj masło, posiekaną bazylię, posiekane orzechy nerkowca i trochę soli. Wymieszaj wszystko widelcem do uzyskania w miarę jednolitej masy.
  8. Rozsmaruj masę na pajdach pieczywa i również włóż je do piekarnika.
  9. Podnieś temperaturę do 220 stopni.
  10. Po 5 minutach wyjmij ostrożnie awokado i pieczywo z piekarnika i przełóż na talerze.

Takie danie na każdym zrobi ogromne wrażenie wizualne oraz smakowe. Rozkoszujcie się.

Jeżeli jesteś na bezglutenowej diecie, to zamiast pełnoziarnistego pieczywa użyj tego bezglutenowego.

Reklama
Autor - Gabriela Ganczarska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
g.ganczarska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama