Pizza leniwej żony - ciasto będzie pyszne nawet bez zagniatania. Jak to możliwe?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Prosty przepis na pizzę dla leniwych
Jest coś wyjątkowego w robieniu własnej pizzy w domu. Niezależnie od tego, czy używasz kupionego w sklepie ciasta, czy robisz je od podstaw, proces tworzenia własnej pizzy jest niezwykle satysfakcjonujący. Nie mówiąc już o tym, że domowa pizza jest często tańsza i zdrowsza niż jej komercyjne odpowiedniki. Kiedy robisz własną pizzę, masz pełną kontrolę nad składnikami, więc możesz wybrać składniki wysokiej jakości, które pasują do twojego budżetu.
Do przygotowania leniwej pizzy potrzebujemy:
- 4 szklanki mąki dowolnej
- pół łyżeczki drożdży
- duża kulka mozzarelli
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody plus ewentualnie 2-3 łyżki
- 2-3 łyżki oliwy
Pyszny sos zrobimy z:
- pół puszki całych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
Jak zrobić ekspresową pizzę w 15 minut?
Na początku do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże oraz sól. Wszystko mieszamy. Możemy dodać 2 łyżki wody. Ciasto wyrabiamy ręcznie i przykrywamy folią. Odstawiamy na pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza.
W międzyczasie otwieramy puszkę pomidorów i przekładamy na sitko. Odsączone pomidory łączymy z czosnkiem, solą i wszystko blendujemy.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i smarujemy oliwą. Podsypujemy blat mąką, zagniatamy ciasto i przekładamy na blaszkę. Ciasto rozciągamy na każdą stronę. Ciasto pieczemy przez 15 minut. Na koniec dodajemy na wierzch sos pomidorowy, mozzarellę, oliwę z oliwek.