Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Podaj tę jajeczną przystawkę na Wielkanoc. Goście będą w szoku!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jajka w cieście francuskim z czarnuszką to pomysł na wiosenną odsłonę jajek, a może nawet na nietuzinkowe danie na wielkanocnym stole. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a finalnie prezentują się bardzo efektownie. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Składniki na jajka w cieście francuskim
- 8 jajek (+ jedno dodatkowe)
- 1 opakowanie ciasta francuskie
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki czarnuszki
Sposób przygotowania jajek w cieście francuskim
- Roztrzep jedno jajko na jednolitą masę. Z ciasta francuskiego wykrój kółka za pomocą szklanki. Każde kółko za pomocą pędzelka posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Opcjonalnie może to być również czarny sezam lub nawet siemię lniane.
- Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój na grube plastry. Na każdym kółku z ciasta francuskiego ułóż jeden plaster.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wyłóż ciasto z jajkami na blachę pokrytą papierem do pieczenia posmarowanym cienką warstwą oliwy i piecz przez 15 minut.
- Przygotowane w ten sposób przekąski idealnie komponują się z sosem tatarskim lub sosem holenderskim.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś rozbijać jajko do potrawy, tylko po to, aby odkryć, że jest zepsute? To naprawdę frustrujące i może zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem. W tym artykule podpowiemy Ci kilka prostych trików, które pozwolą Ci upewnić się, czy jajko jest dobre czy nie, bez konieczności rozbijania skorupki.
Jak przechowywać jajka?
Produkty świeże, takie jak jajka, wymagają odpowiedniego przechowywania, aby zachować swoją świeżość i zapobiec rozwojowi bakterii. W tym artykule dowiesz się, jak przechowywać jajka oraz jak długo można je przechowywać.