Canva.com

Pomysł na lekki i sycący obiad. Cukinie faszerowane mięsem mielonym

Sezon na cukinie trwa! Dlatego, jeśli macie ochotę na szybki obiad bezglutenowy i niskowęglowodanowy, to warto zrobić pyszne i aromatyczne cukinie faszerowane mięsem mielonym. To także doskonały pomysł na przekąskę w trakcie grillowania.

Lekka i faszerowana - taka jest idealna cukinia

Canva.com

Warto wiedzieć, że cukinia to bardzo zdrowe warzywo. Jest pełne witamin i minerałów, które są idealne dla naszego organizmu. Ma niską ilość kalorii i niski indeks glikemiczny. Cukinia jest również doskonałym źródłem błonnika i pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Ma również wysoki poziom potasu, magnezu i manganu. Jest również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które są rodzajem fitoskładnika, który pomagają chronić organizm przed wolnymi rodnikami.

Do przygotowania 8 porcji faszerowanej cukinii potrzebujemy:

  • 8 niedużych cukinii
  • 900 g mięsa mielonego
  • 8 zielonych cebulek
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ok. 5 łyżek oleju
  • ok. 150 g sera parmezan
  • sól, pieprz, czerwona papryka w proszku

Jak zrobić pyszną cukinię faszerowaną?

Canva.com
  1. Cukinie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na połówki. Wszystkie pestki z cukinii wydrążamy łyżeczką lub nożem.
  2. Cukinie smarujemy z każdej strony olejem. Układamy je dalej w żaroodpornym naczyniu i posypujemy solą.
  3. Pieczemy przez 20 minut cukinie w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  4. W tym czasie możemy przygotować farsz do cukinii. Siekamy zieloną cebulkę i na patelni rozgrzewamy olej.
  5. Na patelni podgrzewamy mięso mielone, cebulkę i mieszamy całość z koncentratem pomidorowym.
  6. Wypełniamy cukinie mięsem mielonym i doprawiamy wedle uznania.
  7. Cukinie pieczemy w całości przez 30 minut. Możemy ją podawać z sosem czosnkowym.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł