Canva

Prażona cebulka w domu — to prostsze niż myślisz. Już nigdy nie kupisz gotowej

Przepis na prażoną cebulkę jest bardzo prosty. Robi się ją szybko, łatwo, a potem długo można cieszyć przepysznym smakiem. Taką cebulę możesz dodać do różnych dań, dzięki temu będą dużo smaczniejsze i bardziej interesujące.

Prażona cebulka — jaka patelnia będzie najlepsza?

Koniecznie musi mieć ona grube dno i nadawać się do smażenia w głębokim tłuszczu. Możesz też użyć garnka z grubym dnem.

Składniki na prażoną cebulkę

  • 3 cebule
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 niecałe szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
Canva

Prażona cebulka — przepis krok po kroku

  1. Pokrój cebule w grubą kostkę.
  2. Posyp ją solą i odstaw na jakieś 50 minut.
  3. Odciśnij lekko cebulę i posyp mąką, musi być nią dokładnie pokryta.
  4. Rozgrzej olej na patelni.
  5. Strząśnij nadmiar mąki.
  6. Smaż cebulę, aż się zarumieni.
  7. Wyciągaj ją za pomocą łyżki cedzakowej lub cedzaka i przekładaj na papierowy ręcznik.
  8. Odciśnij tłuszcz z prażonej cebuli.
  9. W razie potrzeby przełóż ją na czysty ręcznik papierowy i powtórz czynność.

Jak przechowywać prażoną cebulkę

Najbezpieczniej jest przechowywać ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli taka prażona cebula jest naprawdę sucha, chrupka i pozbawiona wilgoci oraz nadmiaru tłuszczu, możesz się pokusić o trzymanie jej w szafce. Oczywiście musi być tam sucho i chłodno.

Prażona cebulka — do czego ją dodawać

Jest tak naprawdę mnóstwo dań, do których możesz ją dosypać:

  • sałatki
  • kanapki
  • burgery
  • hot dogi
  • zapiekanki
  • pierogi
  • purée
  • sosy
  • pizza
  • kotlety mielone
  • jajka z majonezem
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł