Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Prażona cebulka w domu — to prostsze niż myślisz. Już nigdy nie kupisz gotowej
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przepis na prażoną cebulkę jest bardzo prosty. Robi się ją szybko, łatwo, a potem długo można cieszyć przepysznym smakiem. Taką cebulę możesz dodać do różnych dań, dzięki temu będą dużo smaczniejsze i bardziej interesujące.
Prażona cebulka — jaka patelnia będzie najlepsza?
Koniecznie musi mieć ona grube dno i nadawać się do smażenia w głębokim tłuszczu. Możesz też użyć garnka z grubym dnem.Składniki na prażoną cebulkę
Canva
Prażona cebulka — przepis krok po kroku
- Pokrój cebule w grubą kostkę.
- Posyp ją solą i odstaw na jakieś 50 minut.
- Odciśnij lekko cebulę i posyp mąką, musi być nią dokładnie pokryta.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Strząśnij nadmiar mąki.
- Smaż cebulę, aż się zarumieni.
- Wyciągaj ją za pomocą łyżki cedzakowej lub cedzaka i przekładaj na papierowy ręcznik.
- Odciśnij tłuszcz z prażonej cebuli.
- W razie potrzeby przełóż ją na czysty ręcznik papierowy i powtórz czynność.
Jak przechowywać prażoną cebulkę
Najbezpieczniej jest przechowywać ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeśli taka prażona cebula jest naprawdę sucha, chrupka i pozbawiona wilgoci oraz nadmiaru tłuszczu, możesz się pokusić o trzymanie jej w szafce. Oczywiście musi być tam sucho i chłodno.
Prażona cebulka — do czego ją dodawać
Jest tak naprawdę mnóstwo dań, do których możesz ją dosypać:
- sałatki
- kanapki
- burgery
- hot dogi
- zapiekanki
- pierogi
- purée
- sosy
- pizza
- kotlety mielone
- jajka z majonezem
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak pokroić cebulę w kostkę?
Cebula jest nieodłącznym składnikiem wielu dań, dodając im wyjątkowego smaku i aromatu. Jednak wielu osobom sprawia trudność pokrojenie cebuli w kostkę. W tym artykule podpowiemy Ci, jak to zrobić w prosty i skuteczny sposób. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym kucharzem czy doświadczonym gospodarzem, nasze wskazówki przydadzą się każdemu.
Marynowana cebula - smaczny dodatek do Twoich dań
Jeśli jesteś miłośnikiem kwaśnych i aromatycznych smaków, to marynowana cebula będzie doskonałym dodatkiem do Twoich dań. Ta prosta i smaczna przekąska jest popularna na całym świecie i może być używana na wiele różnych sposobów. Dowiedz się, jak przygotować marynowaną cebulę!
Karmelizowana cebula: Podkręć smak potraw!
Cebula karmelizowana to pyszny dodatek, który dodaje głębi i słodyczy do wielu potraw. Jej delikatnie słodka i karmelowa nuta sprawia, że staje się idealnym elementem zarówno dań mięsnych, jak i wegetariańskich. W tym artykule podzielimy się przepisem na karmelizowaną cebulę oraz podpowiemy, jak ją podawać i jakie są najlepsze porady dotyczące jej przygotowania.