Prezent last minute na Dzień Babci i Dziadka. Słodka karpatka z kremem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Potrzebna będzie nam blacha o wymiarach 24 x 35 cm. Do przygotowania tej karpatki potrzebne nam będą następujące składniki:
- na ciasto – kostka margaryny, 2 szklanki mąki tortowej, 5 jajek, 505 ml wody, szczypta soli;
- na krem adwokatowy – 505 ml mleka 3,2%, 2 łyżki budyniu śmietankowego w proszku bez cukru, 4-5 łyżek cukru drobnego, kostka masła, 50 ml likieru adwokat, 1 jajko, 2 łyżki mąki tortowej;
- ponadto – cukier puder do oprószenia ciasta.
Jak zrobić słodką karpatkę z kremem?
Przygotowanie – na początek wodę zagotujmy z solą i rozpuśćmy w niej margarynę. Zmniejszmy ogień i energicznie mieszając, wsypmy do wody mąkę. Kiedy masa stanie się lśniąca i zaczyna odchodzić od ścianek garnka, zestawmy ją z ognia. Lekko wystudźmy. Miksując, wbijmy do niej kolejno jajka (ucierając po każdym). Następnie dwie blachy jednakowej wielkości wyłóżmy papierem do pieczenia. Ciasto podzielmy na 2 części i rozsmarujmy je na blachach.
Całość wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy około pół godziny. Studźmy na blachach. Znów około ¾ szklanki mleka zmiksujmy z jajkiem, mąką i proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotujmy z cukrem. Wlejmy do niego mieszankę i gotujmy budyń. Wystudźmy. Miękkie masło zmiksujmy. Nie przerywając miksowania, dodajmy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec zmiksujmy z likierem. Krem lekko schłodźmy i przełóżmy nim upieczone placki. Na koniec wierzch karpatki oprószmy cukrem pudrem.