Wiosenne ciasto z rabarbarem i truskawkami, posypane cukrem pudrem
Canva.com

Mięciutkie ciasto z rabarbarem i truskawkami — puszyste i delikatne

Rabarbar i truskawki zapieczone w mięciutkim, puszystym cieście to rozkosz w czystej postaci. Okazuje się, że takie cudowne, wiosenne ciasto możemy przygotować dosłownie w 15 minut, 45 minut pieczenia i po godzinie cały dom pachnie jak najlepsza cukiernia. Polecamy prosty przepis na przepyszne ciasto z rabarbarem i truskawkami.
Reklama

Wiosenne “must have” - ciasto z rabarbarem i truskawkami

Maj to miesiąc, który przynosi nam całe mnóstwo wiosennych przysmaków — owocowo-warzywnych. Młode szparagi, młoda kapusta, kalafiory, a do tego rabarbar i oczywiście polskie truskawki. Grzechem byłoby nie skorzystać z tych darów natury i nie przygotować przepysznych dań i wypieków. Jednym z najlepszych i  najprostszych jest mięciutkie ciasto z rabarbarem i truskawkami. Wystarczy mąka, jajka, proszek do pieczenia, trochę oleju i cukru oraz garść truskawek i dwie łodygi rabarbaru i mamy wszystkie składniki do przygotowania ciasta. Oprószone cukrem pudrem, podane w czasie weekendowego pikniku, przyjęcia grillowego czy jako słodkie drugie śniadanie podbije serca gości i domowników. Oto szczegółowy przepis i lista składników.

Młody rabarbar i polskie truskawki - składniki na ciasto
Canva.com

Ciasto z rabarbarem i truskawkami — składniki 

  • 10 średnich truskawek

  • 2 łodygi rabarbaru

  • 1 łyżka cukru + 1 łyżka mąki lub kaszy manny

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 całe jajka

  • 1 szklanka cukru

  • ½ szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

  • szczypta soli

  • cukier puder do posypania ciasta

Jak upiec ciasto z rabarbarem i truskawkami

  1. Truskawki płuczemy, oczyszczamy z szypułek i osuszamy na papierowym ręczniku. Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy łodygi z cienkiej skórki. Kroimy na centymetrowe kawałki. Truskawki i rabarbar wrzucamy do miski i mieszamy z łyżką cukru i łyżką mąki lub kaszy manny

  2. Do dużej miski wbijamy całe jajka, wsypujemy cukier i szczyptę soli i zaczynamy miksować. Ubijamy, aż masa będzie gęsta, puszysta i prawie biała.

  3. Nie przerywając miksowania, cienką strużką do ubitych jajek wlewamy olej

  4. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy esencję waniliową.  

  5. Ciasto wlewamy do natłuszczonej tortownicy lub silikonowej foremki. Na wierzchu układamy truskawki i rabarbar obtoczone w mące i cukrze. 

  6. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

  7. Upieczone ciasto studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Rozkrojone ciasto z truskawkami i rabarbarem
Canva.com

To mięciutkie i lekkie ciasto możemy podać także z dodatkiem gałki lodów waniliowych i bitej śmietany. Smacznego!

Reklama
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama