Canva

Prosty patent na krewetki. Jak przyrządzić owoce morza, aby były smaczne?

Krewetki to jedne z popularniejszych w Polce owoców morza. Znakomicie smakują zupełnie same, jak i podane w różnego rodzaju potrawach. Mogą stworzyć wypełnienie dla naleśników bądź pierogów, jak również stać się częścią sosu, który trafi do makaronu bądź ryżu. Krewetki można smażyć, piec albo poddawać różnym innym obróbkom termicznym. By jednak w pełni docenić ich smak, należy nauczyć się je przygotowywać.

Obróbka krewetek

Zanim krewetki trafią do dania, należy je do tego przygotować. Niektórzy ludzie potrafią jeść je nawet na surowo, ale na pierwszy raz lepiej nie decydować się na tę ich formę, gdyż mało komu przypadnie ona do gustu. Krewetki trzeba więc ugotować - albo normalnie, albo na parze. Zanim jednak trafią one do wody, należy je bardzo dokładnie umyć, zwłaszcza jeśli były kupowane w zwykłym markecie. Dla własnego bezpieczeństwa każdą krewetkę wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. W ten sposób można się upewnić, że usunie się z niej ewentualne bakterie czy inne zanieczyszczenia.

Canva

Teraz czas zająć się drobną obróbką. Żyłki występujące na tylnej części krewetek należy odciąć nożem i wyrzucić. Łatwo można je zauważyć, ponieważ zwykle różnią się od mięsa ciemniejszym kolorem. Istnieje też możliwość pozostawienia żyłek, gdyż nie są one ani szkodliwe dla zdrowia, ani niejadalne. Wszystko zależy więc od indywidualnych preferencji. Ciemne żyłki można albo od razu odciąć przed gotowaniem, albo pozostawić na mięsie, by krewetki nabrały nieco innego i ciekawszego smaku.

Jak ugotować krewetki?

Przygotowane krewetki można w końcu ugotować. Najlepiej to zrobić normalnie w garnku z wodą lub ewentualnie na parze. Trzeba jednak uważać na to, by nie przegotować mięsa, gdyż poddane zbyt długiej obróbce termicznej nie będzie mieć dobrego smaku.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł