Prosty przepis na delikatne zrazy z ogórkiem kiszonym. Obiad w 30 minut
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszne zrazy
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 8 dużych plastrów wieprzowiny (schab, szynka),
- 2 średnie cebule,
- olej,
- 2 ogórki kiszone,
- 8 pasków czerwonej papryki,
- 8 cząstek pomarańczy,
- po łyżeczce musztardy, koncentratu pomidorowego i miodu naturalnego,
- słodka i ostra mielona papryka,
- sól,
- mielona gałka muszkatołowa,
- kardamon,
- cynamon,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- kieliszek likieru ziołowego (na przykład fernet, becherovka),
- 2 plastry pomarańczy,
- 2-3 goździki,
- mąka pszenna, 380 ml bulionu,
- mielony pieprz czarny.
Jak zrobić pyszne zrazy z ogórkiem?
Przygotowanie - plastry mięsa bardzo dobrze rozbijmy. Szczególnie cienkie powinny być na brzegach. Oprószmy solą i mielonym pieprzem czarnym. Znów musztardę wymieszajmy z miodem, koncentratem pomidorowym. Dodajmy po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i szczyptę ostrej papryki.
Tą mieszanką posmarujmy z jednej strony zrazy. Na zrazach ułóżmy cząstki pomarańczy, paski papryki, słupki ogórków, piórka cebuli. Brzegi mięsa załóżmy do środka, zwińmy rolady, zwiążmy sznurkiem. Obtoczmy w mące wymieszanej ze słodką i ostrą papryką. Smażmy na brązowo na silnie rozgrzanym płomieniu. Podlejmy likierem i bulionem.
Dodajmy resztę cebuli, plastry pomarańczy, liść laurowy, goździki, ziele angielskie, posólmy. Duśmy 90 minut, w razie potrzeby uzupełniając płyn gorącą wodą.