Canva.com

Prosty przepis na delikatne zrazy z ogórkiem kiszonym. Obiad w 30 minut

Nie macie pomysłu na pyszny obiad w weekend? Zrazy z ogórkiem kiszonym z ziemniakami i surówką będą pożywne i smaczne. Jesteśmy pewni, że wszystko zniknie z talerza w mig1!

Składniki na pyszne zrazy

Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 8 dużych plastrów wieprzowiny (schab, szynka),
  • 2 średnie cebule,
  • olej,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 8 pasków czerwonej papryki,
  • 8 cząstek pomarańczy,
  • po łyżeczce musztardy, koncentratu pomidorowego i miodu naturalnego,
  • słodka i ostra mielona papryka,
  • sól,
  • mielona gałka muszkatołowa,
  • kardamon,
  • cynamon,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • kieliszek likieru ziołowego (na przykład fernet, becherovka),
  • 2 plastry pomarańczy,
  • 2-3 goździki,
  • mąka pszenna, 380 ml bulionu,
  • mielony pieprz czarny.

Jak zrobić pyszne zrazy z ogórkiem?

Canva.com

Przygotowanie - plastry mięsa bardzo dobrze rozbijmy. Szczególnie cienkie powinny być na brzegach. Oprószmy solą i mielonym pieprzem czarnym. Znów musztardę wymieszajmy z miodem, koncentratem pomidorowym. Dodajmy po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i szczyptę ostrej papryki.

Tą mieszanką posmarujmy z jednej strony zrazy. Na zrazach ułóżmy cząstki pomarańczy, paski papryki, słupki ogórków, piórka cebuli. Brzegi mięsa załóżmy do środka, zwińmy rolady, zwiążmy sznurkiem. Obtoczmy w mące wymieszanej ze słodką i ostrą papryką. Smażmy na brązowo na silnie rozgrzanym płomieniu. Podlejmy likierem i bulionem.

Dodajmy resztę cebuli, plastry pomarańczy, liść laurowy, goździki, ziele angielskie, posólmy. Duśmy 90 minut, w razie potrzeby uzupełniając płyn gorącą wodą.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł