żurek na serwatce
Canva.com

Wielkanocny żurek na serwatce. Ekspresowo zrobisz go nawet bez zakwasu

Wolicie żurek, czy barszcz biały na Wielkanoc? Jeśli tę pierwszą zupę, to mamy dla Was szybki i prosty przepis na żurek, który zrobicie na serwatce bez zakwasu.
Reklama

Dobry żurek na Wielkanoc i powszechnie dni - składniki

Do jego przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera),
  • 500 g boczku wędzonego,
  • 1 duży liść laurowy,
  • 2 duże ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 litr serwatki,
  • 2 łyżki grubo mielonej mąki żytniej,
  • sól, majeranek,
  • 2 średnie ząbki czosnku,
  • 125 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 200 g kiełbasy białej,
  • 6 niedużych okrągłych chlebków,
  • rzeżucha.

Jak ugotować pyszny żurek na Wielkanoc?

żurek na serwatce
Canva.com

A tak należy przygotować ten żurek - na początek należy z warzyw boczku i przypraw ugotować wywar (zalewamy całość wodą, będzie potrzebne 1,5 litra wody.

Reklama

Gotowy wywar należy przecedzić przez sito. Następnie serwatkę należy rozmieszać na gładko z mąką żytnią. Tak przygotowaną serwatkę należy wlać do ciepłego wywaru (pamiętajmy, że nie może się gotować).

Całość należy wymieszać. I dodajemy teraz roztarty z solą czosnek. Całość należy mieszać, powoli gotując. Na koniec doprawmy całość majerankiem, zabielamy śmietaną na małym ogniu i przestajemy gotować. Gotowy żurek wlewamy do wydrążonych, opieczonych chlebków. Żurek podajemy z wcześniej ugotowaną kiełbasą, jajkami i rzeżuchą.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama