Wielkanocny żurek na serwatce. Ekspresowo zrobisz go nawet bez zakwasu
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dobry żurek na Wielkanoc i powszechnie dni - składniki
Do jego przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki:
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, kawałek selera),
- 500 g boczku wędzonego,
- 1 duży liść laurowy,
- 2 duże ziarenka ziela angielskiego,
- 1 litr serwatki,
- 2 łyżki grubo mielonej mąki żytniej,
- sól, majeranek,
- 2 średnie ząbki czosnku,
- 125 ml gęstej kwaśnej śmietany,
- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- 200 g kiełbasy białej,
- 6 niedużych okrągłych chlebków,
- rzeżucha.
Jak ugotować pyszny żurek na Wielkanoc?
A tak należy przygotować ten żurek - na początek należy z warzyw boczku i przypraw ugotować wywar (zalewamy całość wodą, będzie potrzebne 1,5 litra wody.
Gotowy wywar należy przecedzić przez sito. Następnie serwatkę należy rozmieszać na gładko z mąką żytnią. Tak przygotowaną serwatkę należy wlać do ciepłego wywaru (pamiętajmy, że nie może się gotować).
Całość należy wymieszać. I dodajemy teraz roztarty z solą czosnek. Całość należy mieszać, powoli gotując. Na koniec doprawmy całość majerankiem, zabielamy śmietaną na małym ogniu i przestajemy gotować. Gotowy żurek wlewamy do wydrążonych, opieczonych chlebków. Żurek podajemy z wcześniej ugotowaną kiełbasą, jajkami i rzeżuchą.