Zapomnij o gotowaniu klopsików w rosole. Ten patent na mięsne kulki pokochają nie tylko dzieci
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki z kurczaka
1 podwójna pierś z kurczaka
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki drobno startego parmezanu
½ łyżeczki suszonego czosnku
1 łyżeczka ketchupu
1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki
szczypta soli
szczypta białego pieprzu lub pieprzu ziołowego
Sos pomidorowy
1 butelka passaty pomidorowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju smażenia
¼ łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić klopsiki w sosie pomidorowym?
Przygotowanie klopsików zaczynamy od sosu pomidorowego. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i na ciepły tłuszcz wrzucamy cebulę. Odrobinę solimy.
Gdy cebula zmięknie, dorzucamy posiekany czosnek i smażymy jeszcze 2 do 3 minut. Cebula i czosnek muszą się zeszklić, nie mogą przysmażyć się na złoto.
Dolewamy passatę pomidorową i doprawiamy solą i cukrem. Dusimy ok. 10 do 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy klopsiki. Mięso z kurczaka mielimy w maszynce lub rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą, białym pieprzem i suszonym czosnkiem.
Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, ketchup i starty parmezan. Dobrze wyrabiamy mięsną masę — za pomocą drewnianej łyżki lub ręką. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Dłonie moczymy w zimnej wodzie lub odrobinie oleju i formujemy mięsne kulki. Klopsiki od razu wrzucamy do gotującego się sosu pomidorowego.
Kulki dusimy pod przykryciem w sosie pomidorowym 10 do 15 minut. Na koniec w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Klopsiki w sosie pomidorowym podajemy z makaronem (np. słynne spaghetti z klopsikami), z ryżem, z tłuczonymi ziemniakami lub białym pieczywem. Wasze dzieci i nie tylko dzieci, pokochają ten przepis! Smacznego!