Prosty przepis na konfiturę z truskawek i rabarbaru. Wyjątkowy smak i aromat lata!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na konfiturę z truskawek
Truskawki są nie tylko pysznymi owocami, ale są również napakowane antyoksydantami i witaminą C. Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie, a ich słodki smak cieszy wielu ludzi. Truskawki można spożywać na surowo lub w słodkim deserze. Niektórzy lubią mieszać truskawki z innymi owocami, takimi jak banany, jagody i maliny. Truskawki są również dobre dla zdrowia, ponieważ są bogate w błonnik i mają niską kaloryczność.
Rabarbar to czerwone warzywo, które istnieje od wieków. Należy do tej samej rodziny co seler, pietruszka i szpinak. Jest dobrym źródłem witaminy C, żelaza i wapnia. Rabarbar jest również bogaty w błonnik i niektóre witaminy. Wiadomo również, że rabarbar obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Do przygotowania konfitury potrzebujemy:
- 2 kg truskawek
- 5 łodyg rabarbaru
- 2 łyżeczki mielonej wanilii lub 2 laski wanilii
- 1/2 szklanki erytrolu lub cukru
Jak zrobić konfiturę z truskawek i rabarbaru?
- Truskawki obieramy z szypułek i czyścimy pod bieżącą wodą.
- Owoce wrzucamy do garnka i łączymy z rabarbarem, który wcześniej kroimy na bardzo drobne kawałeczki.
- Pokrojone truskawki oraz rabarbar doprawiamy słodkim, ale zdrowym erytrolem i gotujemy przez 20 minut.
- Odlewamy sok po tym czasie i dodajemy odrobinę białego wina do smaku.
- Konfiturę gotujemy jeszcze przez 20 minut i łączymy z laską wanilii.
- Przetwory przekładamy do słoiczków.
- Dobrym pomysłem będzie pasteryzowanie słoików w piekarniku w temperaturze 130 stopni Celsjusza.