Canva.com

Prosty przepis na pyszny krem pomidorowy. Zachwyca smakiem i aromatem!

Zdrowe i smaczne gotowanie nie musi być ani trudne, ani czasochłonne. Jeżeli nie możesz pozwolić sobie na to, by każdego dnia stać przy garnkach przez kilka godzin, poniższy prosty przepis powinien przypaść ci do gustu, bo jest on naprawdę ekspresową propozycją na przygotowanie pysznej i wartościowej zupy.

Przygotowany krem z pomidorów możesz podać potem na kilka różnych sposobów. Nie próbuj się ograniczać! Śmiało wypróbuj go z chrupiącymi grzankami, klasycznym makaronem albo też ryżem, by za każdym razem na nowo zachwycić się jego unikalnym smakiem.

Jak zrobić pyszną zupę krem z pomidorów?

Canva.com

Wykonanie pomidorowego kremu rozpocznij od podsmażenia dwóch małych cebulek. Najlepsze będą tutaj szalotki, ale jeśli akurat ich nie masz i nie chce ci się iść po nie do sklepu, śmiało możesz użyć dowolnej innej odmiany cebuli w dokładnie tej samej ilości. Warzywo najlepiej podsmażyć na oliwie z oliwek, która przekaże zupie swój lekko włoski aromat. Do garnka lub patelni z przysmażającą się cebulą dodaj też od razu dwa rozgniecione lub pokrojone w mniejsze kawałeczki ząbki czosnku oraz łyżeczkę suszonego tymianku, który wzbogaci zupę o ziołowy smak.

Pięć dosyć dużych pomidorów musisz dokładnie sparzyć, by obrać je ze skórki, a następnie pokroić w mniejsze kawałeczki i dorzucić do naczynia. Gdy wszystko zostanie już pięknie podsmażone, warzywne i ziołowe dodatki możesz zalać litrem warzywnego bulionu, który musisz albo przygotować sobie wcześniej, albo też wykonać na bazie jakiejś kostki rosołowej o dobrym naturalnym składzie. Krem z pomidorów wymaga podgotowania go przez kilka minut. Dopiero gdy wszystkie składniki idealnie się ze sobą połączą, wolno ci go zagęścić i zabielić z pomocą zwykłej śmietany. Koniecznie dopraw go także szczyptą cukru, solą i świeżo mielonym pieprzem. Pyszna zupa zostanie przygotowana dosłownie w kwadrans!

Z czym podawać krem pomidorowy?

Aby krem z pomidorów przemienił się w pełnowartościowy posiłek, możesz podać go wraz z mozzarellą oraz świeżą bagietką. Posyp go również świeżą bazylią, która odegra tutaj rolę elementu dekoracyjnego.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł