Zupa krem z czerwonej fasoli
Canva.com

Rozgrzewająca zupa krem z czerwonej fasoli i mozzarelli. Idealna na jesień!

Krem po meksykańsku to pyszne połączenie czerwonej fasoli oraz mozzarelli. Dziś przygotujemy pyszną zupę rozgrzewającą na chłodne wieczory.
Reklama

Składniki na krem fasolowy z mozzarellą

Zupa krem z czerwonej fasoli
Canva.com

Czerwona fasola jest bogata w błonnik, co pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i raka. Czerwona fasola ma również niski indeks glikemiczny i wysoki poziom przeciwutleniaczy. Jest dobrym źródłem białka i żelaza. Te korzyści zdrowotne sprawiają, że czerwona fasola jest idealnym wyborem na przystawkę lub danie główne o każdej porze dnia.

Do przygotowania zupy potrzebujemy:

  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżka tabasco
  • 250 ml bulionu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić pyszną zupę na jesień?

  1. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  2. Podsmażamy przeciśnięty czosnek, cebulkę pokrojoną w kostkę oraz papryczkę chili.
  3. Do garnka wrzucamy czerwoną fasolkę bez odsączania.
  4. W kolejnym kroku do garnka dorzucamy czosnek, cebulkę i papryczkę.
  5. Całość zalewamy bulionem warzywnym i dodajemy tabasco.
  6. W tym momencie warto dodać także sól i pieprz.
  7. Całość zostawiamy do wystygnięcia, blendujemy i podgrzewamy.
  8. Zupę meksykańską przed podaniem posypujemy parmezanem lub mozzarellą i podajemy z prażonymi migdałami.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama