Canva.com
Rozgrzewająca zupa krem z czerwonej fasoli i mozzarelli. Idealna na jesień!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Krem po meksykańsku to pyszne połączenie czerwonej fasoli oraz mozzarelli. Dziś przygotujemy pyszną zupę rozgrzewającą na chłodne wieczory.
Reklama
Składniki na krem fasolowy z mozzarellą
Canva.com
Czerwona fasola jest bogata w błonnik, co pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2 i raka. Czerwona fasola ma również niski indeks glikemiczny i wysoki poziom przeciwutleniaczy. Jest dobrym źródłem białka i żelaza. Te korzyści zdrowotne sprawiają, że czerwona fasola jest idealnym wyborem na przystawkę lub danie główne o każdej porze dnia.
Do przygotowania zupy potrzebujemy:
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 kulka mozzarelli
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chili
- 1 łyżka tabasco
- 250 ml bulionu
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Jak zrobić pyszną zupę na jesień?
Zobacz także
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Podsmażamy przeciśnięty czosnek, cebulkę pokrojoną w kostkę oraz papryczkę chili.
- Do garnka wrzucamy czerwoną fasolkę bez odsączania.
- W kolejnym kroku do garnka dorzucamy czosnek, cebulkę i papryczkę.
- Całość zalewamy bulionem warzywnym i dodajemy tabasco.
- W tym momencie warto dodać także sól i pieprz.
- Całość zostawiamy do wystygnięcia, blendujemy i podgrzewamy.
- Zupę meksykańską przed podaniem posypujemy parmezanem lub mozzarellą i podajemy z prażonymi migdałami.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Jak zrobić kluski kładzione?
Kluski kładzione to pyszne i pożywne danie, które może stanowić doskonały dodatek do innych dań lub być spożywane samodzielnie. Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają smak tych puszystych klusek. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kluski kładzione łyżką, podpowiadamy Ci prosty przepis!
Zupa rybna z karpia: Jak ją przygotować?
Święta Bożego Narodzenia to czas, który kojarzy nam się z rodziną, tradycją i pysznym jedzeniem. Jednym z najbardziej kultowych dań wigilijnych jest zupa rybna z karpia. Ta aromatyczna i pełna smaku zupa jest nieodłącznym elementem polskiej wigilijnej kolacji. Dziś podzielę się z Wami tradycyjnym przepisem na tę wyjątkową zupę oraz kilkoma poradami, jak ją podać i przygotować.
Domowy rosół z kury - przepis na tradycyjny bulion
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego i kojącego niż aromatyczny domowy rosół z kury? Ten tradycyjny polski przepis jest nie tylko pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i ma wiele właściwości zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować doskonały rosół z kury, jakie ma korzyści dla zdrowia i jak go podać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajniki tego wyjątkowego dania!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl