Youtube/Menu Dorotki

Przepis na doskonale kruche faworki, prosto z... piekarnika!

Kruche, pyszne i meeeega słodkie! Faworki to jeden z ulubionych deserów wielu osób, a w szczególności dzieci. W naszym artykule przedstawiamy przepis na faworki z piekarnika, które można zrobić zaledwie w chwilę! Do tego nie mają tłuszczu!
Faworki z piekarnika Faworki zazwyczaj smaży się w głębokim oleju. Na szczęście jest na to alternatywa. Okazuje się, że można je również przygotować w piekarniku, a tym samym ograniczyć trochę ich kalorie. Nasze zawijańce są idealnie kruche, pięknie rosną, a przy tym nie są tłuste. Na ich powierzchni również pojawiają się charakterystyczne bąbelki.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 35g masła
  • 2 żółtka jajek
  • około 5 łyżek gęstej śmietany, np. 18%

Jak zrobić faworki z piekarnika?

To bardzo proste! Połącz mąkę z solą i cukrem, a następnie dodał do całości zimne masło i rozetrzyj dokładnie w dłoniach. Dodaj żółtka i zagniataj ciasto, dodając po łyżce śmietany. Ciasto wyrabiaj rękami, zrób to bardzo dokładnie, ponieważ ważne jest to, żeby nie było w nim żadnych, nawet najmniejszych grudek. Jaka powinna być jego konsystencja? Całość musi być zwarta, ale niezbyt plastyczna.

Youtube/Menu Dorotki

Wałkuj ciasto na stolnicy. Postaraj się, aby było jak najcieńsze. Następnie wycinaj prostokąty o szerokości około 4 cm i długości około 10 cm. Środek natnij, aby przełożyć przez niego jedną część prostokąta.

Chrusty ułóż na blaszce od piekarnika, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Piecz je przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjmij je z piekarnika i obficie posyp cukrem pudrem!

Przepis autorstwa Smacznej Pyzy.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł