Canva

Nie rób leczo na oleju (chyba, że chcesz je popsuć)

Idealna kompozycja cukinii, kiełbasy i papryki? Tak! Koniecznie sprawdź genialny przepis na leczo z cukinią, kiełbasą i papryką. Jest przepyszne. Przy jego przygotowaniu musisz przestrzegać ważnej zasady, a wyjdzie pyszne.

Leczo z cukinii, kiełbasy i papryki — na czym je smażyć?

Najlepsze leczo jest przygotowywane na smalcu, pozwoli on wydobyć wyjątkowy smak, z pozostałych składników.

Składniki na leczo z cukinii, kiełbasy i papryki

  • 2 cukinie
  • 0,25 kg kiełbasy
  • 3 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 butelka passaty pomidorowej
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • sól
Canva

Przepis na leczo z cukinii, kiełbasy i papryki

  1. Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w kostkę.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i podziel na pół.
  3. Kiełbaskę pokrój na plasterki.
  4. Rozpuść smalec na dużej patelni albo w garnku.
  5. Zeszklij cebulę, dodaj kiełbasę.
  6. Kiedy kiełbasa się zarumieni, wrzuć połowę czosnku.
  7. Gdy rozejdzie się zapach czosnku, dodaj paprykę.
  8. Po paru minutach dodaj cukinię. Smaż kolejne kilka minut.
  9. Wlej passatę, dodaj przyprawy i resztę czosnku.
  10. Duś wszystko 4-6 minut.

Jak można modyfikować ten przepis?

Latem możesz użyć świeżych pomidorów, wtedy koniecznie dodaj odrobinę przecieru pomidorowego.

Możesz zrezygnować z cukinii, a zamiast czerwonych papryk dać kolorowe.

Ciekawym dodatkiem będzie kukurydza.

Z czym podawać leczo?

Najlepsze jest ze świeżym, pszennym pieczywem. Zarówno bułki, jak i chleb, sprawdzą się tu znakomicie. Możesz też podać ciemne pieczywo.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł