Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva
Nie rób leczo na oleju (chyba, że chcesz je popsuć)
Do przeczytania w ok. 1 min.
Idealna kompozycja cukinii, kiełbasy i papryki? Tak! Koniecznie sprawdź genialny przepis na leczo z cukinią, kiełbasą i papryką. Jest przepyszne. Przy jego przygotowaniu musisz przestrzegać ważnej zasady, a wyjdzie pyszne.
Leczo z cukinii, kiełbasy i papryki — na czym je smażyć?
Najlepsze leczo jest przygotowywane na smalcu, pozwoli on wydobyć wyjątkowy smak, z pozostałych składników.
Składniki na leczo z cukinii, kiełbasy i papryki
- 2 cukinie
- 0,25 kg kiełbasy
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 butelka passaty pomidorowej
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- sól
Canva
Przepis na leczo z cukinii, kiełbasy i papryki
- Cebulę, cukinię i paprykę pokrój w kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i podziel na pół.
- Kiełbaskę pokrój na plasterki.
- Rozpuść smalec na dużej patelni albo w garnku.
- Zeszklij cebulę, dodaj kiełbasę.
- Kiedy kiełbasa się zarumieni, wrzuć połowę czosnku.
- Gdy rozejdzie się zapach czosnku, dodaj paprykę.
- Po paru minutach dodaj cukinię. Smaż kolejne kilka minut.
- Wlej passatę, dodaj przyprawy i resztę czosnku.
- Duś wszystko 4-6 minut.
Jak można modyfikować ten przepis?
Latem możesz użyć świeżych pomidorów, wtedy koniecznie dodaj odrobinę przecieru pomidorowego.
Możesz zrezygnować z cukinii, a zamiast czerwonych papryk dać kolorowe.
Ciekawym dodatkiem będzie kukurydza.
Z czym podawać leczo?
Najlepsze jest ze świeżym, pszennym pieczywem. Zarówno bułki, jak i chleb, sprawdzą się tu znakomicie. Możesz też podać ciemne pieczywo.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Tradycyjne leczo. Sąsiadka zdradziła mi fenomenalny przepis
Leczo to jedno z tych dań, które kojarzą nam się z domowym ciepłem i aromatem. Przygotowane z odpowiednich składników może być prawdziwą ucztą dla podniebienia. Oto fenomenalny przepis na tradycyjne leczo, który zdradziła mi moja sąsiadka.
Leczo z cukinii - klasyka z twistem!
Jeśli szukasz smacznego i zdrowego dania, leczo z cukinii jest doskonałym wyborem. To aromatyczne danie, które pochodzi z kuchni węgierskiej, jest nie tylko pyszne, ale także proste do przygotowania. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na leczo z cukinii, jak je podawać oraz kilkoma poradami, które pomogą Ci w przygotowaniu tego smakołyku.
Leczo z dynią: Węgierskie danie w nowym wydaniu!
Jeśli szukasz pysznego i zdrowego dania, leczo z dynią jest doskonałym wyborem. Ta klasyczna potrawa pochodzi z kuchni węgierskiej i jest idealna na jesienne wieczory. Leczo to gęsty gulasz z warzywami, a dodatek dyni nadaje mu wyjątkowego smaku i kremowej konsystencji. W tym artykule przedstawiam przepis na leczo z dynią, podpowiadam jak je podawać i udzielam kilku przydatnych porad.