Przepis na soliankę - smak dzieciństwa z krajów wschodnich
Do przeczytania w ok. 3 min.
Historia solianki
Historia solianki sięga XVIII wieku, kiedy to w Rosji zaczęto importować cytrusy i oliwki z krajów basenu Morza Śródziemnego. Wraz z nimi pojawiła się moda na kwaśne i słone smaki, co wpłynęło na powstanie solianki.
Pierwsze wzmianki o soliance pochodzą z książki kucharskiej autorstwa Jelizawiety Skawronskiej, która była kucharką w domu cara Mikołaja I. W XIX wieku solianka stała się bardzo popularna wśród arystokracji i zaczęła być podawana na wielkich bankietach.
Przepis na soliankę
Istnieje wiele różnych przepisów na soliankę, ale najczęściej używa się w niej solonego mięsa lub ryb, kiszonej kapusty, ogórków kiszonych, pomidorów, cebuli, papryki, cytryn, oliwek, kaparów i zielonej pietruszki.
Poniżej przedstawiamy jeden z popularnych przepisów na soliankę:
- 500 g solonego mięsa (np. wieprzowego lub wołowego)
- 200 g kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 szklanka kiszonej kapusty
- 1 szklanka ogórków kiszonych
- 1 papryka
- 1 cytryna
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka oliwek
- sól i pieprz do smaku
- Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
- Cebulę i czosnek posiekać i dodać do mięsa. Dusić przez kilka minut.
- Dodać koncentrat pomidorowy i dusić przez kolejne 5 minut.
- W dużym garnku zagotować bulion warzywny.
- Dodać do niego mięso i kiełbasę oraz kapustę i ogórki kiszone.
- Paprykę pokroić w paseczki i dodać do zupy.
- Gotować zupę na wolnym ogniu przez około 30 minut.
- Przed podaniem dodać do zupy sok z cytryny, kapary i oliwki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Właściwości zdrowotne solianki
Solianka jest bogata w białko, witaminy i minerały. Mięso i kiełbasa dostarczają organizmowi białka, które jest niezbędne do budowy mięśni i regeneracji tkanek. Kiszone warzywa (kapusta i ogórki) są źródłem probiotyków, które wpływają korzystnie na florę bakteryjną jelit.
Należy jednak pamiętać, że solianka jest bardzo kaloryczna i zawiera dużo tłuszczu i soli. Osoby z nadciśnieniem i chorobami serca powinny spożywać ją z umiarem.
Jak podawać soliankę
Solianka najlepiej smakuje na ciepło, podana z kawałkiem świeżego chleba lub grzankami. Można ją również podać z łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu, co złagodzi kwaśno-słony smak.
Porady dotyczące solianki
- Do solianki można dodać również pieczarki, oliwki, kapary, kukurydzę lub groszek.
- Solianka z mięsem wieprzowym jest bardziej tłusta niż z wołowiną, dlatego warto wybierać chudsze mięso.
- Zamiast bulionu warzywnego można użyć bulionu mięsnego lub rybnego.
- Solianka dobrze smakuje również na zimno, jako sałatka.
Ciekawostki o soliance
- W Rosji istnieje wiele różnych wariantów solianki, w zależności od regionu.
- Solianka była jednym z ulubionych dań Władimira Putina, który często ją zamawiał w restauracjach.
- W niektórych przepisach na soliankę dodaje się również krewetki lub owoce morza.
Odkryj tajemnicę solianki! Niezwykły smak, który zachwyci!
Solianka to tradycyjna zupa kwaśno-słona, która pochodzi z kuchni rosyjskiej. Istnieje wiele różnych przepisów na soliankę, ale najczęściej używa się w niej solonego mięsa lub ryb, kiszonej kapusty, ogórków kiszonych, pomidorów, cebuli, papryki, cytryn, oliwek, kaparów i zielonej pietruszki. Solianka jest bogata w białko, witaminy i minerały, ale jednocześnie bardzo kaloryczna i zawiera dużo tłuszczu i soli. Najlepiej smakuje na ciepło, podana z kawałkiem świeżego chleba lub grzankami.