Pumpkin Spice Latte, czyli modna kawa dyniowa w domowym wydaniu. Mocno rozgrzewająca!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jak przygotować kawę dyniową?
Dyniowe latte to popularna kawa na jesień, szczególnie wśród influencerów, którzy chętnie pozują do zdjęć z papierowym kubkiem wypełnionym słodkim napojem udekorowanym bitą śmietaną i przyprawami. Bazą kawy dyniowej jest espresso. Warto wybrać ziarna kawy ciemno palone, aby smak był bardziej intensywny. Możemy użyć kawy z ekspresu lub kawiarki.
Dyniowa kawa idealnie smakuje z przyprawami korzennymi. Pieczony smak dyni w połączeniu z korzennymi przyprawami, takimi jak: cynamon, kardamon, imbir, goździki, czy gałka muszkatołowa jest wyjątkowe. Dyniowe latte najlepiej serwować z dużą ilością białego obłoczka, czyli ubitą śmietanką.
Przepis na pyszne pumpkin latte
Składniki na pyszną kawę dla 4 osób:
- 8 łyżek purée/musu z dyni
- 2 szklanki (125 ml) mleka 3,2% lub 2%1-2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta imbiru
- szczypta mielonych goździków
- 3-4 espresso
Do niedużego garnka lub rondla wlewamy mleko, dodajemy purée z dyni, syrop klonowy oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy - najlepiej blenderem. Ważne, aby nasze mleczko dyniowe się mocno spieniło. Przecedzamy całość przez sitko i jeszcze raz blendujemy. Dodajemy espresso. Kawę przelewamy do wysokich szklanek lub głębokich kubków. Dekorujemy śmietaną i przyprawami.