Canva.com

Pumpkin Spice Latte, czyli modna kawa dyniowa w domowym wydaniu. Mocno rozgrzewająca!

Kawa dyniowa znana jest z jesiennej oferty znanych kawiarni na całym świecie. Intensywny smak jest wprost uzależniający. Dziś zrobimy wspólnie dyniowe latte, które zachwyci każdego miłośnika aromatycznej kawy.

Jak przygotować kawę dyniową?

Canva.com

Dyniowe latte to popularna kawa na jesień, szczególnie wśród influencerów, którzy chętnie pozują do zdjęć z papierowym kubkiem wypełnionym słodkim napojem udekorowanym bitą śmietaną i przyprawami. Bazą kawy dyniowej jest espresso. Warto wybrać ziarna kawy ciemno palone, aby smak był bardziej intensywny. Możemy użyć kawy z ekspresu lub kawiarki.

Dyniowa kawa idealnie smakuje z przyprawami korzennymi. Pieczony smak dyni w połączeniu z korzennymi przyprawami, takimi jak: cynamon, kardamon, imbir, goździki, czy gałka muszkatołowa jest wyjątkowe. Dyniowe latte najlepiej serwować z dużą ilością białego obłoczka, czyli ubitą śmietanką.

Przepis na pyszne pumpkin latte

Składniki na pyszną kawę dla 4 osób:

  • 8 łyżek purée/musu z dyni
  • 2 szklanki (125 ml) mleka 3,2% lub 2%1-2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • 3-4 espresso
Canva.com

Do niedużego garnka lub rondla wlewamy mleko, dodajemy purée z dyni, syrop klonowy oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy - najlepiej blenderem. Ważne, aby nasze mleczko dyniowe się mocno spieniło. Przecedzamy całość przez sitko i jeszcze raz blendujemy. Dodajemy espresso. Kawę przelewamy do wysokich szklanek lub głębokich kubków. Dekorujemy śmietaną i przyprawami.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł