pexels.com

Puszyste pączki z dziurką, idealne na Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji warto uzbroić się w odpowiednie przepisy, które sprawią, że ten czas będzie wyjątkowo słodki i smaczny! Sprawdź, jak możesz szybko i łatwo zrobić pączki z dziurką.

Jak zrobić pączki z dziurką?

To wspaniały dzień, w którym można jeść same słodkości! To wyjątkowa tradycja, której trudno jest się oprzeć. My polecamy pączki z dziurką, czyli wspaniałe donuty, które smakują każdemu. Mają delikatną strukturę, można je podawać z czekoladą czy kolorowymi posypkami. Tak naprawdę wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju albo masła
  • 8 g drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia
pexels.com

Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Do przesianej mąki dodaj cukier, sól oraz drożdże. Następnie żółtka rozmąć w letnim mleku i taką mieszankę stopniowo wlewaj do mąki. Jednocześnie zarabiaj ciasto. Teraz przyszła kolej na masło lub olej, z którymi również powinnaś zagnieść całość. Rób to do momentu uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Jeżeli ciasto się za bardzo klei, możesz dodać do niego jeszcze odrobinę mąki.

Teraz pora na rośnięcie! Do podwojenia objętości powinno wystarczyć 45 minut. Pamiętaj o tym, żeby masę przykryć czystą ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm. Wykrawaj okrągłe kółka, a w nich jeszcze mniejsze, tak aby powstały pączki z dziurką.

Rozgrzej olej i delikatnie przekładaj do niego wyrośnięte pączki. Smaż je z obu stron, a następnie odkładaj na ręczniki papierowe, żeby odsączyć je z tłuszczu.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł