Puszyste pączki z dziurką, idealne na Tłusty Czwartek
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak zrobić pączki z dziurką?
To wspaniały dzień, w którym można jeść same słodkości! To wyjątkowa tradycja, której trudno jest się oprzeć. My polecamy pączki z dziurką, czyli wspaniałe donuty, które smakują każdemu. Mają delikatną strukturę, można je podawać z czekoladą czy kolorowymi posypkami. Tak naprawdę wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju albo masła
- 8 g drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Do przesianej mąki dodaj cukier, sól oraz drożdże. Następnie żółtka rozmąć w letnim mleku i taką mieszankę stopniowo wlewaj do mąki. Jednocześnie zarabiaj ciasto. Teraz przyszła kolej na masło lub olej, z którymi również powinnaś zagnieść całość. Rób to do momentu uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Jeżeli ciasto się za bardzo klei, możesz dodać do niego jeszcze odrobinę mąki.
Teraz pora na rośnięcie! Do podwojenia objętości powinno wystarczyć 45 minut. Pamiętaj o tym, żeby masę przykryć czystą ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość około 1,5 cm. Wykrawaj okrągłe kółka, a w nich jeszcze mniejsze, tak aby powstały pączki z dziurką.
Rozgrzej olej i delikatnie przekładaj do niego wyrośnięte pączki. Smaż je z obu stron, a następnie odkładaj na ręczniki papierowe, żeby odsączyć je z tłuszczu.