Canva.com

Puszyste racuszki z truskawkami. Twoje dzieci pokochają ten przepyszny deser!

Puszyste racuszki z truskawkami bez dodatku sody, proszku do pieczenia i drożdży to świetny pomysł na słodkie śniadanie lub lekki obiad bez mięsa. Taki deser sprawdzi się także na pikniku. Te pyszne racuchy przygotujesz dosłownie w 20 minut. Ich smak pokochają twoje dzieci i staną się pozycją obowiązkową w domowym menu.

Puszyste racuszki z truskawkami

Puszyste i mięciutkie racuszki, podane ze świeżymi, pachnącymi truskawkami, to deser, któremu mało kto się oprze. Takie pyszności kochają nie tylko dzieci, które często proszą o racuchy na śniadanie, obiad lub podwieczorek. Placuszki z tego przepisu, poza tym, że są bardzo smaczne, są jeszcze zdrowe. Nie zawierają sody ani proszku do pieczenia, a nawet drożdży. Ich przygotowanie to tylko 20 minut, dlatego warto wypróbować ten przepis!

Składniki na puszyste racuchy z truskawkami

  • 150 g mąki pszennej

  • 4 jajka

  • 120 ml mleka

  • szczypta soli

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 700 g świeżych truskawek

Canva.com

Jak zrobić racuchy? Przygotowanie krok po kroku

  1. Oddzielamy żółtka od białek i mieszamy je z mlekiem. Białka odstawiamy.

  2. Do płynu dosypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy, aby powstało gładkie ciasto. Odstawiamy je na 15 minut, aby odpoczęło.

  3. Truskawki myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku i pozbawiamy szypułek. Przekładamy je do miski i posypujemy cukrem pudrem. Gdy owoce są duże, możemy przekroić je na połówki. 

  4. Z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie łączymy z ciastem.

  5. Na gorącej patelni smażymy racuszki na złoty kolor z obu stron. Na każdy usmażony placuszek nakładamy porcję truskawek, które możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną z listkiem mięty, naturalnym jogurtem lub polewą czekoladową.

Racuszki — szybko i niedrogo

Racuszki to bez wątpienia pomysł na szybki obiad, który dodatkowo nie wydrenuje naszego portfela. Truskawki możemy zastąpić innymi owocami sezonowymi — borówkami, malinami, plasterkami nektarynek, połówkami moreli, a także duszonymi jabłkami albo śliwkami, plasterkami bananów lub cząstkami ananasa.

Canva.com
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł