Pyszne bakłażanowe roladki - idealny finger food na Sylwestra!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszne sylwestrowe roladki
Do przygotowania tej pożywnej przekąski idealnej na imprezę domową potrzebne nam będą następujące składniki:
- 2 małe bakłażany,
- 400 g sera feta,
- około ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 4 kawałki pieczonej papryki marynowanej w oliwie,
- 3-4 łyżki oliwy,
- posiekana natka pietruszki.
Jak zrobić roladki z bakłażana?
Przygotowanie – czosnek obierzmy, posiekajmy, połowę wymieszajmy z oliwą. Znów paprykę marynowaną potnijmy. Natomiast bakłażany pokrójmy wzdłuż na 16 plasterków. Posmarujmy czosnkową oliwą. Usmażmy na patelni grillowej (razem około 15-16 minut). Następnie fetę utrzyjmy na gładko z resztą czosnku i gęstym jogurtem naturalnym. Masę serową rozsmarujmy na plasterkach bakłażana. Zwińmy. Przed podaniem roladki posypmy kawałeczkami papryki i posiekaną natką pietruszki.
Wersja dla osób mających problemy trawienne
Należy wiedzieć, że bakłażany są ciężkostrawne. Do tego duża zawartość błonnika w oberżynie może powodować wzdęcia czy bóle brzucha. Dlatego też osoby mające problemy trawienne powinny zamienić bakłażany na cukinie. Trzeba je przygotować tak jak bakłażany – pokroić w plastry i usmażyć.