Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Pyszne ciasteczka kakaowe z orzechami włoskimi do słoika. Sprawdź przepis Babci Jadzi
Do przeczytania w ok. 1 min.
Przepyszne i rozpływające się w ustach ciemne ciasteczka o mocno kakaowym smaku i chrupiących kawałkach orzecha laskowego. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, w ekspresowym tempie znikają z talerza. Idealne do podania zarówno bezpośrednio po upieczeniu, jak i do przechowywania w szklanym słoiku na ciasteczka. Przygotowanie tego przepisu zajmuje wiele czasu i wystarcza na upieczenie 24 ciasteczek.
Składniki na ciasteczka kakaowe z orzechami włoskimi:
Canva.com
- 115 g masła
- 40 g kakao
- 200 g cukru pudru
- 2 duże jajka
- 50 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka esencji waniliowej
- 50 g orzechów włoskich
- szczypta soli
Przygotowanie ciasteczek kakaowych
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę o wymiarach 30x 20x 2,5 centymetra wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotuj mały rondelek i wrzuć do niego 115 gramów masła, rozpuść je na wolnym ogniu i odstaw. Do roztopionego masła wsyp kakao, cukier puder i szczyptę soli. Wbij dwa jajka i utrzyj wszystko razem na gładką masę. Do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia, starannie wymieszaj. Dodaj porcję esencji waniliowej oraz drobno posiekane orzechy laskowe. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
- Spryskaj papier do pieczenia oliwą i wylej całą zawartość miski z ciastem.
- Piecz przez około 18 minut, ciasto lekko wyrośnie, ale wciąż pozostanie miękkie i puszyste.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostudzenia. Pokroić na kwadraty i podać.
- Ciasto po ostygnięciu lekko stwardnieje.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Czytaj więcej
Czy ciastka owsiane są zdrowe?
Ciastka owsiane często kojarzą się z domowymi wypiekami pełnymi smaku i naturalności. Ale czy rzeczywiście możemy je uznać za zdrowe? Przyjrzyjmy się, jak płatki owsiane wpływają na wartość odżywczą tych popularnych przysmaków oraz na co zwracać uwagę przy wyborze sklepowych ciastek owsianych.
Ciasteczka Amaretti: Migdałowy raj odkryty!
Ciasteczka Amaretti to pyszne włoskie delicje, które są znane na całym świecie ze swojego intensywnego smaku migdałowego i chrupiącej konsystencji. W tym artykule podzielimy się przepisem na te wyjątkowe ciasteczka oraz kilkoma poradami i ciekawostkami na temat ich historii i popularności.
Kruche ciasteczka z makiem: Idealne nie tylko na Święta!
Jeśli jesteś fanką słodkich wypieków, to kruche ciasteczka z makiem z pewnością przypadną Ci do gustu. Te delikatne i chrupiące ciasteczka są idealne na różne okazje - od świąt Bożego Narodzenia po urodziny czy spotkania ze znajomymi. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na te pyszne ciasteczka, podpowiemy jak je podawać i udzielimy kilku przydatnych porad. Gotowa na kulinarne przygody? Zaczynamy!