Canva.com

Pyszne ciasteczka kakaowe z orzechami włoskimi do słoika. Sprawdź przepis Babci Jadzi

Przepyszne i rozpływające się w ustach ciemne ciasteczka o mocno kakaowym smaku i chrupiących kawałkach orzecha laskowego. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych, w ekspresowym tempie znikają z talerza. Idealne do podania zarówno bezpośrednio po upieczeniu, jak i do przechowywania w szklanym słoiku na ciasteczka. Przygotowanie tego przepisu zajmuje wiele czasu i wystarcza na upieczenie 24 ciasteczek.

Składniki na ciasteczka kakaowe z orzechami włoskimi:

Canva.com
  • 115 g masła
  • 40 g kakao
  • 200 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 50 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 50 g orzechów włoskich
  • szczypta soli

Przygotowanie ciasteczek kakaowych

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę o wymiarach 30x 20x 2,5 centymetra wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Przygotuj mały rondelek i wrzuć do niego 115 gramów masła, rozpuść je na wolnym ogniu i odstaw. Do roztopionego masła wsyp kakao, cukier puder i szczyptę soli. Wbij dwa jajka i utrzyj wszystko razem na gładką masę. Do masy przesiej mąkę i proszek do pieczenia, starannie wymieszaj. Dodaj porcję esencji waniliowej oraz drobno posiekane orzechy laskowe. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. Spryskaj papier do pieczenia oliwą i wylej całą zawartość miski z ciastem.
  4. Piecz przez około 18 minut, ciasto lekko wyrośnie, ale wciąż pozostanie miękkie i puszyste.
  5. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego ostudzenia. Pokroić na kwadraty i podać.
  6. Ciasto po ostygnięciu lekko stwardnieje.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł