Smażone śliwki z czekoladą - smak jesieni zamknięty w małym słoiczku
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na konfiturę śliwkową
Śliwki są bogate w błonnik, potas i witaminę A. Mają również przeciwutleniacze, które pomagają zmniejszyć stan zapalny w organizmie. Są również dobrym źródłem błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Śliwki są dobrym wyborem na zdrową przekąskę, ponieważ są niskokaloryczne i bogate w błonnik. Są również dobrym źródłem witamin A, B i C oraz potasu.
Do przygotowania konfitury potrzebujemy:
- 4 kg śliwek węgierek
- 800 g cukru
- 200 g mlecznej czekolady
- 10 łyżek kakao
Jak zrobić pyszne śliwki w czekoladzie?
Pyszne powidła ze śliwek i czekolady są naprawdę proste w przygotowaniu. Śliwki najpierw myjemy i pozbawiamy pestek oraz zabrudzeń. Następnie kroimy owoce na ćwiartki.
Śliwki wrzucamy na patelnię - ważne, aby miała bardzo grube dno. Smażymy je na małym ogniu przez 5-6 godzin. Nie zapominajmy o tym, aby mieszać konfiturę śliwkową. Na koniec dodajemy czekoladę, cukier oraz kakao. Wszystko mieszamy i smażymy przez godzinę. Gotowe przetwory przekładamy do słoiczków.
Smażone śliwki z czekoladą w słoiczku mogą być doskonałym dodatkiem do gofrów, naleśników, czy kanapek na ciepło. wiele osób przygotowuje z takiego przetworu także nadzienie do wybornych ciast domowych.