Canva.com

Pyszne i wilgotne ciasto dyniowe. Doskonały deser do rozgrzewającej, jesiennej herbaty

Sezon na dynie coraz bliżej! Nasze ulubione ciasto dyniowe to prawdziwy hit, gdy przychodzą goście na jesienne, wieczorne posiedzenie. Sprawdź już teraz przepis i przygotuj aromatyczne, delikatne ciasto z dyniowego puree.

Składniki na ciasto dyniowe

Canva.com

Pyszne ciasto dyniowe to doskonały deser na jesienne i zimowe wieczory. Ciasto przygotujemy z purée dyniowego, czyli upieczonej i zmiksowanej dyni. To jedno z warzyw, które wdzięcznie smakuje, aczkolwiek możemy je aromatyzować, np. wanilią, cynamonem, kardamonem i bakaliami. Na naszym portalu znajdziecie szereg przepisów na dyniowe placki oraz muffiny z dyni.

Do przygotowania dyniowego ciasta potrzebujemy takich składników:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka purée z dyni (ok. 200 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie deseru krok po kroku

Canva.com
  1. Masło wyciągamy z lodówki i kroimy na małe kawałeczki. To bardzo ważne, aby było miękkie. Dzięki temu z łatwością będziemy mogli je zmiksować.
  2. Purée dyniowe warto przygotować już wcześniej. W słoiczkach możemy je trzymać nawet przez 5 dni w lodówce.
  3. Masło miksujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym.
  4. Dodajemy do tego jajko i miksujemy wszystko.
  5. Na koniec dodajemy purée dyniowe i miksujemy.
  6. Suche składniki mieszamy z mokrymi i mieszamy na gładką masę.
  7. Masę dyniową przekładamy na blaszkę do pieczenia. Pamiętajmy o tym, aby wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  8. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  9. Ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub przekroić i nadziać kremem lub konfiturą.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł