Zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Pyszne ogórki kiszone po staropolsku. Przepis babci Jadzi

Oto babciny przepis na staropolskie ogórki kiszone. Jak zrobić pyszny dodatek do mięs oraz kanapek?

Składniki na kiszone ogórki po staropolsku

Do przygotowania tego przetworu potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 2 kg (2000 g) ogórków,
  • 2 litry (2000 ml) wody,
  • 4 łyżki soli,
  • 4 kwiatostany kopru,
  • 4 średnie ząbki czosnku,
  • gruby korzeń chrzanu,
  • po 6 liści dębu i wiśni,
  • 4 liście porzeczki,
  • kilka ziaren pieprzu czarnego.

Przygotowanie pysznych ogórków kiszonych

  1. Przygotowanie - liście dębu, wiśni i porzeczki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, kwiatostany kopru płuczemy. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.
  2. Ząbki czosnku obieramy.
  3. Dokładnie myjemy ogórki, pocierając ich powierzchnię szorstką gąbką w taki sposób, aby pozbyć się choć części kolczastych wypustek pokrywających skórkę.
  4. Litrowe słoiki myjemy i wyparzamy, do każdego wkładamy kwiatostan kopru oraz po jednym liściu dębu, wiśni i porzeczki. Ogórki ciasno układamy w słoikach, wciskamy pomiędzy nie cienki słupek chrzanu, ząbek czosnku i kilka ziaren pieprzu. Przykrywamy ogórki liściem dębu lub wiśni.
  5. Zagotowujemy w garnku wodę z solą, mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Zalewamy zawartość słoików gorącą solanką i natychmiast zakręcamy pokrywki.
  6. Ustawiamy gorące słoiki blisko siebie i przykrywamy kocem na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie słoiki przenosimy w ciemne, chłodne miejsce.
  7. Po otwarciu słoik z ogórkami możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce. Idealnie pasują jako dodatek do mięsnych dań, wędlin, zup i kanapek ze smalcem.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł