Rewelacyjny sposób na ugotowanie kaszy. Wystarczy patelnia!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Gotowanie kaszy gryczanej w worku foliowym rzeczywiście nie jest najlepszym pomysłem. Ten sposób gotowania kaszy sprawia że oddaje ona większość swojego smaku i aromatu do wody, która i tak ostatecznie wyląduje w zlewie. Dużo lepszym sposobem na ugotowanie kaszy gryczanej jest wykorzystanie patelni.
Jak przygotować kaszę na patelni?
Na patelnię wlej niewielką ilość oleju. Kiedy olej już będzie rozgrzany wsyp na patelnię jedną miarkę kaszy. Jeżeli masz ochotę na kaszę z warzywami to możesz przed dodaniem kaszy podsmażyć pokrojone warzywa. Podsmaż kaszę przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Dzięki temu kasza będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Następnie wlej do kaszy jedną miarkę wody lub bulionu oraz dodaj niewielką ilość soli i ulubionych przypraw.
Zaczekaj kilka minut aż kasza wchłonie płyn. Od czasu do czasu mieszaj zawartość patelni. Następnie dolej jeszcze jedną miarkę wody lub bulionu. Co jakiś czas przemieszaj zawartość patelni. Gdy kasza ponownie wchłonie cały płyn, będzie gotowa do podania. Tak przygotowana kasza jest sypka. Zachowuje całość swojego smaku i aromatu. W podobny sposób możesz ugotować również kaszę jęczmienną, a nawet ryż. Smacznego!