Rozgrzewająca zupa dyniowa na Andrzejki. To hit w drogich restauracjach!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zupa dyniowa krok po kroku
Dynię bez problemu kupimy zarówno w dużym markecie spożywczym, jak i na targu. Odmian dyni w sprzedaży jest bardzo dużo, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli z dyni chcemy przygotować jedynie zupę to wystarczy nam dynia o wadze około 1,5 kg. Na samym wstępie przygotowujemy sobie miąższ z dyni. W tym celu kroimy ją na pół i wstawiamy do niezbyt mocno nagrzanego piekarnika na pół godziny. Po tym czasie bez problemu wydrążymy miąższ, pozbywając się przy okazji pestek.
Zupę z dyni jak każą inną gotujemy na bulionie. Najlepiej żeby to był bulion drobiowy, jeśli jednak takiego nie mamy, możemy wykorzystać kostki bulionowe ze sklepu. Do gotującego się bulionu dodajemy miąższ z dyni, cebulę pokrojoną w pół talarki, jedną marchewkę, ząbek czosnku pokrojony w drobną kostkę, liść laurowy, ziele angielskie i łyżkę soli.
W międzyczasie przygotowujemy malutkie kuleczki z mięsa mielonego, które robimy w identyczny sposób jak kotlety mielone. Kulki dodajemy do zupy, doprawiamy pieprzem, papryką, tymiankiem i majerankiem. Gotujemy wszystko około 30 minut pod przykryciem i aromatyczna zupa jest już gotowa. Warto podkreślić, że zupa ta jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca. Ważnym jej atutem jest także apetyczny wygląd. Taką zupę można podać zarówno tradycyjnie w talerzu albo w małych miseczkach.