Rozgrzewająca zupa serowa. Dodaj ten jeden składnik i zyskaj wyjątkowy smak!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pyszna zupa serowa - jak ją przygotować?
Ser to produkt mleczny wytwarzany z mleka i jest bogaty w białko, wapń i witaminy. Ser może być używany na wiele różnych sposobów do przyrządzania potraw, takich jak pizza, quesadilla, oraz makaron i ser. Ser jest również doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek. Ser to zdrowy wybór żywności, ale ważne jest, aby pamiętać, że niektóre sery nie są tak zdrowe jak inne. Na przykład przetworzone produkty serowe są bogate w tłuszcz i sód.
Do przygotowania zupy serowej potrzebujemy:
- 75 g boczku
- pół cebulki
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 250 ml piwa jasnego
- 1 szklanka śmietanki
- 50 g sera żółtego
- 50 g sera topionego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- szczypiorek
- natka pietruszki
Przygotowanie zupy serowej krok po kroku
Zupa serowa ma wyjątkowy smak i jest bardzo sycąca. W naszym przepisie znajdziecie odrobinę jasnego piwa, które sprawi, że smak zupy będzie nieco chmielowo-słodowy.
Boczek kroimy w kostkę, siekamy cebulkę i obieramy ziemniaki. Do garnka wrzucamy boczek i przygotowujemy chipsy z boczku. Do garnka dorzucamy masełko, cebulkę i czosnek. Całość podsmażamy i zalewamy szklanką wody.
Do garnka dodajemy piwo jasne oraz śmietankę. Wszystko gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy do garnka sery i rozpuszczamy. Zupę należy doprawić solą oraz pieprzem. Wszystko blendujemy na gładką masę i podajemy z zieleniną.