Rozgrzewający gulasz wołowy z papryką po czesku. Pyszny obiad na niedzielę
Do przeczytania w ok. 1 min.
Do przygotowania tego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- 500-525 g wołowiny (na przykład z udźca, łopatki),
- 1 czerwona papryka,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 1000 ml bulionu wołowego (może być z kostki);
dodatki i przyprawy – 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 2 średnie liście laurowe, 1 i ½ łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki, 3-4 łyżki smalcu lub oleju do smażenia, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka mąki pszennej, szczypta nasion kminku, sól, mielony pieprz czarny.
Jak zrobić pyszny gulasz wołowy?
Przygotowanie – mięso pokrójmy w kostkę. Oprószmy je solą i mielonym pieprzem czarnym. Znów w rondlu o grubym dnie rozgrzejmy tłuszcz i zezłoćmy na nim posiekane cebule. Dodajmy mięso i obsmażmy je ze wszystkich stron (możemy to zrobić na patelni).
Podsmażone mięso posypmy mieloną czerwoną papryką i kminkiem. Chwilę podsmażajmy, mieszając i podlejmy niewielką ilością bulionu. Dodajmy ziele angielskie i liście laurowe. Duśmy, kilka razy podlewając małą ilością bulionu. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, wlejmy resztę bulionu i dodajmy podsmażoną na łyżce oleju pokrojoną czerwoną paprykę, posiekany czosnek i majeranek. Duśmy do miękkości mięsa. Na koniec zagęśćmy mąką rozrobioną w 125 ml wody i gotujmy około 3-4 minuty.
Dodatkowa uwaga – gulasz podawajmy z cebulą i knedlami gotowanymi na parze.