Kluski leniwe z dodatkiem skrobii ziemniaczanej.
Canva

Najlepsze leniwe? Dodaj jedną łyżkę tego składnika!

To świetne danie dla osób, które nie mają czasu albo nie lubią gotować. Zrobisz je błyskawicznie, nie namęczysz się przy tym, a na Twoim stole wyląduje przepyszny obiad, który możesz zjeść jednakowo we wersji słodkiej, jak i wytrawnej
Reklama

Leniwe — o czym musisz pamiętać?

Do wyrabiania ciasta dodaj łyżkę skrobi ziemniaczanej! Dzięki temu nie będą się tak łatwo rozpadać.

Składniki na leniwe

  • 1,5 opakowania małego twarogu półtłustego
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli
Mąka i rozbite jajka w skorupkach do naszykowania klusek leniwych.
Canva

Leniwe — przepis

  1. Zmiel ser albo ugnieć go praską.
  2. Wymieszaj mąkę pszenną ze skrobią i solą.
  3. Ser połącz w misce z mąką.
  4. Rozbij jajko i oddziel żółtko od białek.
  5. Żółtko dodaj do masy w misce.
  6. Wymieszaj wszystko.
  7. Lekko ubij białko i delikatnie połącz je z resztą ciasta.
  8. Ugnieć masę i uformuj z niej kluski.
  9. Zagotuj wodę.
  10. Delikatnie wkładaj leniwe. Jak wypłyną, trzymaj je jeszcze przez chwilę w wodzie.
  11. Wyłów ostrożnie.

Jak modyfikować ten przepis na leniwe

Możesz dodać trochę cukru do surowego ciasta. Możesz też dodać trochę gotowanych ziemniaków. Możesz użyć też tłustego twarogu zamiast półtłustego albo dorzucić łyżkę masła.

Z czym podawać leniwe?

Rozpuść masło na patelni i podsmaż na nim bułkę tartą. Polej powstałym sosem gotowe kluski, będą pyszne.

Możesz też dodać odrobinę cukru lub... skwarki z cebulką.

Jeśli jednak wolisz wersję na słodko, świetnie sprawdzą się różne sosy, na przykład śmietankowy.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama