Canva.com

Orzeźwiająca sałatka z pomarańczy i grejpfrutów

W upalne dni nie ma nic lepszego niż cytrusy. Możemy wycisnąć z nich świeży sok lub przygotować orzeźwiającą sałatkę. Tę pyszną i lekką przekąskę przygotujemy w kilka minut. Z pewnością przyniesie nam orzeźwienie w upalne dni, a dodatkowo dostarczy wielu naturalnych witamin.

Składniki na lekką sałatkę z pomarańczy i grejpfrutów

  • 1 grejpfrut czerwony

  • 1 grejpfrut żółty

  • 3 pomarańcze deserowe

  • 2 mandarynki bez pestek

  • 1 limonka — sok i otarta skórka

  • 4 łyżki płynnego miodu

  • 2 łyżki ciepłej wody

  • 2 łyżki posiekanych migdałów

  • świeża mięta do dekoracji

Canva.com

Jak przygotować owocową sałatkę z pomarańczy i grejpfrutów?

  1. Wszystkie owoce bardzo dokładnie myjemy w ciepłej wodzie.

  2. Pomarańcze i grejpfruty musimy “wyfiletować”. Najpierw odcinamy skórkę z górnej i dolnej części owoców. Następnie nacinamy skórkę wzdłuż i obieramy boki. Dokładnie odkrawamy białe albedo, które jest gorzkie. Oddzielamy cząstki pomarańczy i grejpfrutów i wycinamy miąższ z osłonek. Podobnie oczyszczamy cząstki mandarynek. “Filetując” owoce usuwamy także pestki.

    Canva.com
  3. Oczyszczone cząstki cytrusów (pomarańczy, grejpfrutów i mandarynek) umieszczamy w misce lub na głębokim talerzu.

  4. Limonkę delikatnie ugniatamy. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok.

  5. Sok i skórkę z limonki łączymy z płynnym miodem i ciepłą wodą. Tak przygotowanym dressingiem polewamy owoce. W wersji sałatki dla dorosłych do dressingu możemy dodać odrobinę likieru pomarańczowego lub cytrynowego.

  6. Sałatkę na minimum 30 minut wstawiamy do lodówki.

  7. Przed podaniem posypujemy ją posiekanymi migdałami i listkami świeżej mięty.

Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł