Orzeźwiająca sałatka z pomarańczy i grejpfrutów
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na lekką sałatkę z pomarańczy i grejpfrutów
1 grejpfrut czerwony
1 grejpfrut żółty
3 pomarańcze deserowe
2 mandarynki bez pestek
1 limonka — sok i otarta skórka
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki ciepłej wody
2 łyżki posiekanych migdałów
świeża mięta do dekoracji
Jak przygotować owocową sałatkę z pomarańczy i grejpfrutów?
Wszystkie owoce bardzo dokładnie myjemy w ciepłej wodzie.
Pomarańcze i grejpfruty musimy “wyfiletować”. Najpierw odcinamy skórkę z górnej i dolnej części owoców. Następnie nacinamy skórkę wzdłuż i obieramy boki. Dokładnie odkrawamy białe albedo, które jest gorzkie. Oddzielamy cząstki pomarańczy i grejpfrutów i wycinamy miąższ z osłonek. Podobnie oczyszczamy cząstki mandarynek. “Filetując” owoce usuwamy także pestki.
Canva.comOczyszczone cząstki cytrusów (pomarańczy, grejpfrutów i mandarynek) umieszczamy w misce lub na głębokim talerzu.
Limonkę delikatnie ugniatamy. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok.
Sok i skórkę z limonki łączymy z płynnym miodem i ciepłą wodą. Tak przygotowanym dressingiem polewamy owoce. W wersji sałatki dla dorosłych do dressingu możemy dodać odrobinę likieru pomarańczowego lub cytrynowego.
Sałatkę na minimum 30 minut wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem posypujemy ją posiekanymi migdałami i listkami świeżej mięty.
Smacznego!