Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
canva.com
Schab w sosie z zielonego pieprzu - idealny na wykwintny obiad!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeśli poszukujesz przepisu na wyjątkowe i eleganckie danie na specjalną okazję lub chcesz zaskoczyć swoich bliskich smacznym obiadem, schab w sosie z zielonego pieprzu będzie doskonałym wyborem. To danie o intensywnym smaku, które wspaniale komponuje się z delikatnym mięsem schabu. W tym artykule przedstawiamy przepis na schab w sosie z zielonego pieprzu, który z pewnością uczyni Twój obiad niezapomnianym przeżyciem kulinarnej przyjemności.
Składniki:
- 4 plastry schabu (ok. 150 g każdy)
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plastry
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki ziaren zielonego pieprzu, rozgniecionych
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj masło. Po rozpuszczeniu masła dodaj czosnek i cebulę, i smaż je przez około 5 minut, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
- Przełóż cebulę i czosnek na talerz. Na tej samej patelni usmaż plastry schabu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Następnie przenieś je na talerz i przykryj folią aluminiową, aby utrzymać ciepło.
- Do patelni dodaj bulion drobiowy i gotuj na średnim ogniu, aż się zagotuje. Następnie dodaj śmietankę kremówkę i ziarna zielonego pieprzu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje i nabierze intensywnego smaku pieprzu.
- Dodaj usmażoną wcześniej cebulę i czosnek do sosu z pieprzem. Dopraw sos solą i pieprzem według własnego gustu. Całość mieszaj przez kolejne 2-3 minuty, aż składniki się połączą.
- Przełóż plastry schabu z powrotem na patelnię z sosem i gotuj przez 1-2 minuty, aby dokładnie je podgrzać i nasączyć smakiem sosu.
- Schab w sosie z zielonego pieprzu podawaj na talerzach, polewając go dodatkowym sosem. Doskonale pasuje do niego np. puree ziemniaczane lub ryż oraz delikatnie gotowane warzywa.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Schab pieczony w szampanie. Rarytas, któremu się nie oprzesz [PRZEPIS]
Schab pieczony w szampanie to pomysł na wykwintne danie, które znakomicie sprawdzi się jako kolacja na specjalną okazję, na przykład na noc sylwestrową. Delikatne mięso zachwyca aromatem i pięknie się prezentuje. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4-5 porcji.
Stek ze schabu. Dodaj te zioła, smak będzie spektakularny
Przygotowanie soczystego steku ze schabu to sztuka, która wymaga odpowiednich składników i umiejętności. Jednym z kluczowych elementów jest odpowiedni wybór ziół, które nadadzą mięsu wyjątkowy smak. Dziś podzielimy się z Wami naszym sprawdzonym przepisem na stek ze schabu z dodatkiem aromatycznych ziół.
Schabowy na cały talerz. Sekret pysznych kotletów mojej babci
Każda kuchnia ma swoje tradycyjne przysmaki, które przenoszą nas w czasie do rodzinnych chwil i wspomnień. Jednym z takich nieodłącznych dań jest schabowy – kotlet panierowany, który króluje na polskich stołach od pokoleń. Ale co sprawia, że schabowy mojej babci smakuje tak wyjątkowo? Sprawdźmy!