Pieczeń ze schabu krojona na plasterki na drewnianej desce
canva.com

Pieczeń ze schabu: Królewski smak!

Jeśli szukasz przepisu na pyszną pieczeń ze schabu, to trafiłeś we właściwe miejsce. W tym artykule przedstawimy Ci krok po kroku, jak przygotować idealną pieczeń ze schabu. Oprócz przepisu, dowiesz się również, jak ją podawać i jakie porady warto wziąć pod uwagę przy przygotowaniu tego dania.
Reklama

Przepis na pieczeń ze schabu

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka tymianku
Pieczeń ze schabu krojona na plasterki na drewnianej desce
canva.com

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowanie mięsa

Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Schab dokładnie umyj i osusz.

Reklama

Następnie przygotuj marynatę, mieszając musztardę, posiekany czosnek, oliwę oraz wszystkie przyprawy. Tak przygotowaną marynatą dokładnie posmaruj mięso i odstaw na minimum 2 godziny do lodówki, aby się przegryzło.

Krok 2: Pieczenie mięsa

Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 180 stopni Celsjusza. Schab wyjmij z lodówki i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz mięso przez około 1,5 godziny, co 30 minut polewając je sokiem wypuszczającym się z mięsa. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika i odstaw na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Krok 3: Podawanie

Pieczeń ze schabu najlepiej podawać na gorąco, pokrojoną w plastry. Można ją podać z ziemniakami, surówką z kapusty lub z ulubionymi warzywami.

Reklama

Polecamy również przygotowanie sosu z soku które wypuściło mięso, który doskonale podkreśli smak pieczeni.

Pieczeń ze schabu krojona na plasterki na drewnianej desce
canva.com

Porady dotyczące przygotowania pieczeni ze schabu:

  1. Przygotowanie mięsa w marynacie pozwala na lepsze przegryzienie i wchłonięcie smaku przypraw.
  2. Podczas pieczenia mięsa, warto co jakiś czas polewać je sokiem, aby nie wyschło.
  3. Przed podaniem, pieczeń ze schabu powinna odpocząć, aby mięso stało się bardziej miękkie i soczyste.
  4. Do pieczenia schabu najlepiej użyć naczynia żaroodpornego lub formy do pieczenia.

Jak upiec schab żeby był miękki i soczysty?

Aby upiec schab żeby był miękki i soczysty, należy go najpierw dokładnie osuszyć, a następnie obtoczyć w przyprawach i marynacie. Następnie piec w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez około 1,5-2 godziny, w zależności od grubości kawałka mięsa. W trakcie pieczenia warto polać mięso sokiem z pieczenia lub wodą, aby nie wyschło. Gotowe mięso należy zostawić na kilka minut przed pokrojeniem, aby soczystość się utrzymała.

Schab w najlepszym wydaniu:

Pieczeń ze schabu to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom. Przygotowanie mięsa w marynacie pozwala na wchłonięcie smaku przypraw, a pieczenie w naczyniu żaroodpornym sprawia, że mięso jest soczyste i miękkie. Podanie pieczeni wraz z ulubionymi dodatkami i sosem z pewnością zadowoli Twoich gości. Pamiętaj o naszych poradach i ciesz się pyszną pieczenią ze schabu!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama