Canva.com

Sernik z mrożonymi wiśniami. Taki deser zawsze robiła nasza ukochana babcia

Uwielbiasz sernik i owoce? To propozycja dla Ciebie! Wiśniowy sernik pozwoli Ci wrócić smakiem do gorącego lata, które jest pełne aromatów. Zapraszamy!

Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:

na spód:

  • 100 g lekko solonych krakersów,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 50 g brunatnego cukru,
  • 2 łyżki mąki tortowej;

na masę serową

  • 600 g serka naturalnego,
  • 100 g crème fraiche,
  • 160 g cukru pudru,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 3 jajka;

na wierzch

  • 3 łyżki morelowej galaretki,
  • 250 g mrożonych wiśni;

ponadto – tortownica, folia aluminiowa, cukier puder.

Przygotowanie krok po kroku

Canva.com

Na spód rozgniećmy jak najdrobniej krakersy. Wymieszajmy z masłem, cukrem, mąką i 1-2 łyżkami wody. Włóżmy masę do tortownicy i równomiernie przygniećmy do dna, jednocześnie formując niski brzeg. Wstawmy tortownicę do lodówki. Rozgrzejmy piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza (termoobieg 130 stopni Celsjusza). Serek naturalny wymieszajmy z crème fraiche, cukrem pudrem i skrobią. Jajka lekko ubijmy i stopniowo domieszajmy do masy serowej.

Przełóżmy masę do tortownicy, pieczmy sernik około 59-62 minut; jeżeli wierzch zbyt szybko się zrumieni, przykryjmy wówczas sernik folią aluminiową. Studźmy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika, potem wstawmy na noc do lodówki. Wyjmijmy z formy, oddzieliwszy go nożem od ścianek tortownicy. Podgrzejmy w garnuszku galaretkę morelową, wymieszajmy z wiśniami, posmarujmy tym wierzch sernika. Posypmy cukrem pudrem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł