Canva.com

Serowa przekąska na Andrzejki i Sylwestra. Twoi przyjaciele będą zachwyceni!

Przyjęcia organizowane z okazji sylwestra to nie tylko okazja do zabawy w gronie lubianych gości, ale także do zachwycenia ich potrawami, które tego wieczoru pojawią się na imprezowym stole. Wśród nich powinna pojawić się serowa przekąska stworzona z mozzarelli — będzie idealna dla osób, które uwielbiają połączenia ser oraz chrupiącej panierki.
Paluszki serowe raz!

Przekąska ta serwowana jest w znanym kształcie paluszków, które przywodzą na myśl rybne, jednak w tym przypadku środek skrywa ciągnące się, serowe nadzienie. Zastosowanie przypraw sprawia, że zyskuje ona na bogatszym smaku, nabiera ostrości i dobrze komponuje się z samodzielnie przygotowanym sosem, jak i ze zwykłym ketchupem.

Składniki:
  • 400 g twardego sera mozzarella
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki bułki tartej
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz
  • tymianek
  • olej do smażenia

Sos

  • 400 g pomidorów w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • listki świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Canva.com
  1. Przygotować sos: pomidory razem z listkami bazylii zmiksować na gładko. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Wymieszać i dusić aż do odparowania nadmiaru wody.
  2. Ser pokroić w słupki o grubości 3 cm. Jajko roztrzepać z solą, pieprzem i dwoma rodzajami papryki w proszku. W wysokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz (około 3 cm wysokości).
  3. Słupki sera obtoczyć kolejno w mące, jajku oraz w bułce tartej. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony, aż bułka się ładnie zrumieni. Osączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe paluszki podawać z sosem pomidorowym.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł