Śledzie pod pierzynką na Wielkanoc. Zrób je w ten sposób, będą pyszne
Do przeczytania w ok. 2 min.
Swoim smakiem mogą jednak uprzyjemnić każdą uroczystą okazję czy rodzinne spotkanie. Istnieje kilka wersji tej potrawy: w niektórych przybiera ona postać warstwowej sałatki śledziowej, w innych można wykorzystać buraki.
W tym artykule zaprezentujemy jednak nieco inną recepturę, będzie to wersja z ugotowanymi na twardo jajkami i kiszonymi ogórkami.
Czy śledzie są zdrowe?
Śledzie pod pierzynką nie tylko pysznie smakują, ale również efektownie prezentują się na stole. Kilka słów trzeba także poświęcić właściwościom odżywczym śledzi - chociaż nie wszyscy lubią ich smak, to jednak śledzie są bardzo zdrowe i warto je jeść: zawierają bowiem sporo witamin i kwasów omega-3, działają przeciwmiażdżycowo, dostarczają również organizmowi witaminy D3, której niedobory odczuwa większość z nas.
Składniki na śledzie pod pierzynką
Do przygotowania tego dania będą nam potrzebne: sześć śledziowych filetów (300 g), jedna cebula, cztery ogórki kiszone, trzy ugotowane na twardo jajka, dwie łyżki majonezu, trzy ugotowane ziemniaki, pieprz.
Jak zrobić pyszne śledzie pod pierzynką na Wielkanoc?
- Przygotowania zaczynamy od namoczenia śledzi w wodzie: moczymy je przez godzinę, po czym odsączamy przy użyciu papierowego ręcznika.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, tak samo kroimy ogórki. Śledzie natomiast kroimy w niewielką (ok. półtoracentymetrową) kostkę i układamy na dnie miseczki, po czym oprószamy pieprzem. Na śledzie wykładamy cebulę zaś na warstwie z cebulą rozsmarowujemy majonez.
- Posypujemy startymi na tarce ziemniakami i wykładamy na nie ogórki. Obieramy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce i posypujemy nimi warstwę ogórków.
- Wierzch naszej śledziowej układanki pokrywamy niewielką ilością majonezu, oprószamy pieprzem, obsypujemy startym na tarce żółtkiem. Smacznego!