Canva.com

Śledzik pod buraczaną pierzynką. Prosty przepis na Wigilię

Smaczny, kolorowy przepis na prostą sałatkę śledziową pod buraczaną pierzynką. Takie śledziki robiła nasza babcia i mama.

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki

  • 350 g marynowanych śledzi ze słoika
  • 3 średnie buraki
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 jajka
  • 8 dużych łyżek stołowych majonezu
  • małe opakowanie kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie śledzika krok po kroku

Canva.com

Ziemniaki, buraki i jajka dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Jajka ugotować na twardo. Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach do średniej miękkości, a następnie ostudzić i obrać ze skórki. Jajka, ziemniaki i buraczki zetrzeć do osobnych miseczek na tarce o dużych oczkach i doprawić do smaku. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać sól i pieprz.

Przygotować szklaną salaterkę, na której dnie ułożyć pokrojone w kostkę śledzie i zakryć warstwą sosu majonezowego. Kolejno ułożyć warstwę startych ziemniaków, znów warstwę sosu. Następnie dodać starte buraczki, sos, starte jajka i na sam wierzch pozostałą ilość sosu.

Całość wstawić do lodówki na godzinę, a przed podaniem udekorować listkami natki pietruszki.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł