Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Słodka tarta z brzoskwiniami z przepisu cioci Helenki - deser na lato!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tarta to jedno z tych wypieków, które zachwycają smakiem i wyglądem. Jeśli szukasz przepisu na pyszną słodki deser, który wykorzystuje sezonowe owoce, to tarta z brzoskwiniami z przepisu cioci Helenki będzie idealnym wyborem.
Składniki na tartę / spód
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła (zimnego)
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
Składniki na brzoskwiniowe nadzienie
- 4-5 dojrzałych brzoskwiń
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła (do posmarowania formy)
Jak zrobić pyszne ciasto?
- W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Zagnieć składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj żółtko i wodę, kontynuuj wyrabianie ciasta, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Zawinięte w folię aluminiową ciasto umieść w lodówce na około 30 minut, aby odpoczęło.
- W międzyczasie przygotuj brzoskwinie. Obierz je, usuń pestki i pokrój na plasterki.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około pół centymetra. Delikatnie przenieś ciasto do wysmarowanej masłem formy do tarty, dociskając je do dna i boków formy. Odcinając nadmiar ciasta, pozostaw ładne brzegi.
- Na dnie tarty posyp łyżką mąki ziemniaczanej, co pomoże wchłonąć nadmiar soku z brzoskwiń. Następnie równomiernie rozłóż plasterki brzoskwiń po całej powierzchni tarty.
- W miseczce wymieszaj cukier brązowy i cynamon, a następnie posyp nim brzoskwinie.
- Tartę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie złociste, a brzoskwinie miękkie i soczyste.
- Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i delikatnie posmaruj wierzch masłem.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
Jabłka pod kruszonką - fit wersja!
Czy wiesz, że jabłka pod kruszonką fit to nie tylko pyszna, ale także zdrowa przekąska? W tym artykule dowiesz się, jak przygotować ten deser, jakie są właściwości zdrowotne jabłek oraz otrzymasz kilka porad dotyczących ich wyboru i przechowywania.
Semla - szwedzki HIT!
Semla, znane również jako hetvägg, to tradycyjne szwedzkie ciastko z bułki pszennej, wypełnione masą migdałową i bitą śmietaną. Jest to deser, który jest szczególnie popularny w okresie tłustego wtorku (fettisdag), kiedy to Szwedzi zamiast pączków spożywają semle. Historia semli sięga wieków, a jej smak i wygląd przyciągają wielu smakoszy na całym świecie.