Sos barbecue - historia, rodzaje, przepis. Jak zrobić pyszny sos do mięs z grilla?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Grillowane mięsa możemy podawać z warzywami lub sosami - do wyboru, do koloru. Ulubione sosy Polaków to oczywiście sos pomidorowy, sos czosnkowy, sos sezamowy i sos barbecue. Każdy z nich jest na swój sposób wyjątkowy. Sos barbecue ma intensywny zapach i delikatnie gorzki smak, nie bez kozery nazywany jest idealnym dodatkiem dla prawdziwych mężczyzn.
Skąd pochodzi sos barbecue?
Sos barbecue, nazywany jest także sosem BBQ. To dodatek o gęstej konsystencji, który doskonale smakuje w towarzystwie mięs grillowanych i pieczonych. Najchętniej jemy go z wieprzowiną, żeberkami wołowymi oraz kurczakiem. BBQ raczej nie stosujemy do frytek i rzadko można go spotkać jako alternatywę do sosu pomidorowego na pizzy. Sos łączy ze sobą kwaśne i słodkie smaki. Ma charakterystyczny smak wędzonki.
Sos barbecue jest popularny w Australii, Stanach Zjednoczonych oraz w Azji. Jego smak może się jednak różnić, bowiem przez lata lokalni mieszkańcy modyfikowali skład. Kilka przykładów:
- W Memphis BBQ jest słodki i ostry w zapachy, dzięki mieszance octu, cukru i pomidorów.
- W Australii sos jest na bazie sosu pomidorowego oraz Worcestershire.
- W Alabamie głównymi składnikami są ocet oraz pieprz.
- W Azji sos jest nazywany Hoisin i przypomina słodką melasę.
Prosty przepis na domowe barbecue
Do przygotowania domowego BBQ potrzebujemy:
- 30 ml sosu worcestershire
- 1 łyżkę sosu sojowego
- 1 łyżkę cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki wina wytrawnego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki octu ryżowego lub winnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki
- 1/2 łyżeczki łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej mieszamy i gotujemy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy pół łyżeczki mąki z wodą i odstawiamy na kilka godzin.