Kaszanka z grilla
Canva.com

Pyszna kaszanka z grilla z dodatkiem chrzanu. Doskonale smakuje z ogórkami kiszonymi

Już jutro zaczynamy majówkowe grillowanie. Na ruszt wjedzie prawdziwa królowa - kaszanka z grilla o charakterystycznym smaku chrzanu z dodatkiem ogórków kiszonych. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tego prostego dania z grilla, to serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu. Pychota!
Reklama

Kaszanka od wielu lat gości w polskich domach w różnych postaciach - pieczona, gotowana, smażona, czy parzona. Warto jednak wiedzieć, czy kaszanka jest zdrowa dla naszego organizmu i w jakich ilościach możemy ją spożywać.

(Nie)zwykła moc kaszanki

Kaszanka z grilla
Canva.com
Reklama

Kaszanka to tradycyjny wyrób, w którego składzie znajdziemy kaszę gryczaną, krew wieprzową, podroby, cebulę oraz przyprawy - ziele angielskie, majeranek oraz pieprz. Swoim wyglądam przypomina kiełbasę. Kaszanka jest bogata w żelazo. To cenny pierwiastek, który odgrywa niebagatelne znaczenie w procesie transportu tlenu w naszym organizmie.

W składzie kaszanki jest dużo kaszy. Ta z kolei jest źródłem cynku, potasu oraz witamin z grupy B. Wszystkie te składniki mają znaczenie dla zapobiegania anemii oraz odpowiedniej pracy układu odpornościowego.

Jak przygotować pyszną kaszankę na grilla?

Kaszanka z grilla
Canva.com

Do przygotowania aromatycznej kaszanki z grilla potrzebujemy:

  • 8 sztuk kaszanek
  • 8 młodych ziemniaczków
  • 4 cebule
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki oleju

Nasze kaszanki z grilla okrasimy pysznym sosem tatarskim.

Reklama

Do przygotowania sosu potrzebujemy:

  • 8 łyżek majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 6 ogórków kiszonych
  • 2 łyżki chrzanu
  • posiekany koperek
  • sól i pieprz do smaku

Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w plastry i kropimy olejem lub oliwą z oliwek. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka lub kostkę.

Reklama

Przygotowujemy folię aluminiową, na spodzie układamy plastry ziemniaków oraz cebulę, na to nakładamy kaszankę i szczelnie zawijamy. Kaszankę w folii grillujemy tak długo, aż będzie miękka.

Przygotowanie sosu tatarskiego jest banalnie proste. Mieszamy drobno pokrojone ogórki z jogurtem, koperkiem i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Gotową kaszankę podajemy z sosem tatarskim lub gotowym sosem czosnkowym.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama