Pyszna kaszanka z grilla z dodatkiem chrzanu. Doskonale smakuje z ogórkami kiszonymi
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kaszanka od wielu lat gości w polskich domach w różnych postaciach - pieczona, gotowana, smażona, czy parzona. Warto jednak wiedzieć, czy kaszanka jest zdrowa dla naszego organizmu i w jakich ilościach możemy ją spożywać.
(Nie)zwykła moc kaszanki
Kaszanka to tradycyjny wyrób, w którego składzie znajdziemy kaszę gryczaną, krew wieprzową, podroby, cebulę oraz przyprawy - ziele angielskie, majeranek oraz pieprz. Swoim wyglądam przypomina kiełbasę. Kaszanka jest bogata w żelazo. To cenny pierwiastek, który odgrywa niebagatelne znaczenie w procesie transportu tlenu w naszym organizmie.
W składzie kaszanki jest dużo kaszy. Ta z kolei jest źródłem cynku, potasu oraz witamin z grupy B. Wszystkie te składniki mają znaczenie dla zapobiegania anemii oraz odpowiedniej pracy układu odpornościowego.
Jak przygotować pyszną kaszankę na grilla?
Do przygotowania aromatycznej kaszanki z grilla potrzebujemy:
- 8 sztuk kaszanek
- 8 młodych ziemniaczków
- 4 cebule
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki oleju
Nasze kaszanki z grilla okrasimy pysznym sosem tatarskim.
Do przygotowania sosu potrzebujemy:
- 8 łyżek majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 6 ogórków kiszonych
- 2 łyżki chrzanu
- posiekany koperek
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki myjemy i obieramy. Kroimy w plastry i kropimy olejem lub oliwą z oliwek. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. W międzyczasie cebulę kroimy w piórka lub kostkę.
Przygotowujemy folię aluminiową, na spodzie układamy plastry ziemniaków oraz cebulę, na to nakładamy kaszankę i szczelnie zawijamy. Kaszankę w folii grillujemy tak długo, aż będzie miękka.
Przygotowanie sosu tatarskiego jest banalnie proste. Mieszamy drobno pokrojone ogórki z jogurtem, koperkiem i doprawiamy ulubionymi przyprawami. Gotową kaszankę podajemy z sosem tatarskim lub gotowym sosem czosnkowym.