Sos miętowy - idealny dip do dań z grilla oraz domowych wrapów. Zrobisz go w kilka minut!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Zdrowa moc mięty
Mięta pieprzowa daje orzeźwiające, chłodzące uczucie, dzięki czemu jest doskonałym naturalnym lekarstwem na wiele rodzajów dolegliwości. Wiadomo, że mięta pieprzowa zmniejsza ból i stany zapalne, a także pomaga w trawieniu i wydalaniu. Olejek eteryczny z mięty pieprzowej może być stosowany w leczeniu bólów głowy, zapaleniu stawów i skurczów mięśni. Może być również stosowana miejscowo w celu leczenia ukąszeń owadów, trądziku i łagodzenia napięcia.
Mięta może pomóc odświeżyć oddech, zabijając bakterie w jamie ustnej. Posiada również silne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki. To zioło działa również chłodząco na organizm, co pomaga wyciszyć się i zapewnić dobre samopoczucie. To jedno z najlepszych ziół stosowanych w aromaterapii. Mięta jest również stosowana w napojach, takich jak herbata i kawa, aby zapewnić słodki smak.
Aromatyczny sos miętowy jako dip
Do tego przepisu będziemy potrzebować około dwóch filiżanek świeżych liści mięty, jednej szklanki wody, dwóch łyżek soku z cytryny i jednej łyżki miodu.
Przygotujmy także robota kuchennego lub blender, aby zmiksować wszystkie składniki razem. Po wymieszaniu wszystkich składników przekładamy sos do miski i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem. Sos miętowy świetnie nadaje się jako dip do świeżych warzyw, jako polewa do lodów lub jako przyprawa do grillowanego posiłku.