Kalafior w panierce na niebieskim talerzu.
Canva

Kalafior w panierce — pychota! Jak go zrobić krok po kroku?

Masz już dość zwykłego, gotowanego kalafiora, a jednocześnie bardzo lubisz to warzywo? Wypróbuj kalafiora w panierce! Jest przepyszny, absolutnie wyjątkowy! Warto czasem poeksperymentować w kuchni. Nie martw się jednak, że potrzebujesz jakiś wyszukanych składników — wszystkie potrzebne produkty znajdziesz w swoim domu.
Reklama

Kalafior w panierce — o czym warto pamiętać?

Przygotowując kalafiora w panierce, trzeba pamiętać o tym, że należy najpierw go lekko podgotować, a dopiero potem usmażyć. Nie jest to więc danie, które zrobimy w 5 minut, niemniej jednak jego wykonanie jest bardzo prosto.

Sekret dobrze przyrządzonego kalafiora z tego przepisu, to oczywiście odpowiednia panierka.

Kalafior w panierce w czerwonych miseczkach.
Canva

Składniki potrzebne do zrobienia kalafiora w panierce

Przyprawy można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co kto lubi. Ba, jeśli ktoś chce — wystarczy użyć samej soli. Niektórzy lubią dodawać starty ser do panierki, nie jest to jednak niezbędne.

Reklama
  • 1 kalafior
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Jak dokładnie przyrządzić kalafiora w panierce?

Na samym początku trzeba oderwać liście od kalafiora, wyciąć twardy środek, i podzielić warzywo na różyczki. Różyczki kalafiora trzeb przepłukać porządnie pod zimną wodą. Później do garnka należy wlać zimną wodę, posolić ją i zagotować. Kalafiora wrzucić do wrzątku na jakieś 7 minut. Następny krok to odcedzenie różyczek i ich wystudzenie.

Jajko wymieszać z solą, pieprzem, kurkumą, curry i słodką papryką. Wystudzonego kalafiora trzeba obtoczyć najpierw jajku, a następnie w bułce tartej.

Reklama

Tak przygotowane kawałki kalafiora można usmażyć.

Na sam koniec, gotowego kalafiora można dekorować koperkiem, natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem.

Kalafior w panierce z sosem czosnkowym.
Canva

Z czym podawać kalafiora w panierce?

To danie będzie idealne jako dodatek do mięsa, ryb, czy też innych warzyw. Taki kalafior doskonale będzie się komponować z ziemniakami. Świetnie sprawdzi się, jako jeden z elementów obiadu. Można przygotować do niego pyszne sosy, w których będzie się maczać kalafiora.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama