Canva.com

Grecki sos tzatziki — idealny do dań z grilla, pity i świeżych warzyw

Gęsty sos tzatziki, którego ojczyzną jest Grecja, to genialna w swojej prostocie przystawka, a także orzeźwiający dodatek, który możemy podać do dań na ciepło, na przykład z grilla, a także do świeżych warzyw i pieczywa. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś tego greckiego specjału, koniecznie przetestuj nasz przepis.

Tzatziki — klasyczne danie kuchni greckiej

Tzatziki to kulinarny symbol Grecji. Ten wyśmienity sos jogurtowy znany jest prawie na całym świecie. Jego siła tkwi w prostocie przygotowania i doborze składników. Tzatziki to tylko grecki jogurt, świeży ogórek, czosnek, koperek, oliwa, sok z cytryny i odrobina morskiej soli. To wszystko. Każdy, kto kiedykolwiek spróbował tego przysmaku, nie może mu się oprzeć. 

Canva.com

Jak zrobić sos tzatziki?

Do przygotowania sosu potrzebujemy zielonego ogórka, którego trzemy na tarce o grubych oczkach. Jak wiadomo, ogórki zawierają bardzo dużo wody, dlatego ważne jest, żeby warzywo było bardzo dobrze odsączone. Resztki “wody z ogórka” mogą zepsuć nam cały sos! Tradycyjnie, przygotowując tzatziki, greckie panie domu starte ogórki zostawiają na całą noc na gęstym sitku, aby pozbyć się ogórkowego soku. Jeżeli chcemy przygotować sos “na szybko”, możemy po kilkunastu minutach dokładnie odcisnąć miąższ na gęstym sicie lub w gazie

Składniki na tzatziki

  • ½ ogórka wężowego (ze skórką)

  • 1 duży kubek jogurtu greckiego lub bałkańskiego

  • 2  duże ząbki czosnku

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 2 łyżki oliwy extra vergine

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • ½ łyżeczki soli morskiej lub kamiennej

Tzatziki — wykonanie krok po kroku

  1. Ogórka myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na sitko i zostawiamy w lodówce do odsączenia — najlepiej na całą noc. 

  2. Jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i solą. Również zostawiamy w lodówce, żeby się “przegryzło”.

  3. Odsączone ogórki i posiekany koperek dodajemy do jogurtu. Wszystko mieszamy. Sos tzatziki jest gotowy.

  4. Podajemy w miseczce, polany świeżą oliwą i udekorowany oliwką.

Jeżeli nie mamy świeżego koperku, możemy zastąpić go suszonym, jednak zamiast 2 łyżek dajemy jedną, ponieważ suszony koperek jest bardziej intensywny w smaku. 

Canva.com

Do czego podajemy tzatziki?

Ten gęsty i aromatyczny zimny sos sprawdzi się jako samodzielna przekąska, podany z chlebkiem pita lub grzanką. Może być także świetną przystawką, zaserwowany ze świeżymi warzywami, wędliną lub jajkami na twardo. Sos tzatziki jest też naturalnym uzupełnieniem dań z grilla, jak choćby tradycyjnych suflaków (souvlaków) i grillowanej papryki, ale pasuje także do polskiej karkówki, skrzydełek i kiełbaski z grilla. Dlatego, zanim zaczniemy grillowanie, warto przygotować ten pyszny lekki sos.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł