Staropolski indyk faszerowany jabłkami na święta. Wyjątkowy przepis babci
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na staropolskiego indyka
- 1 średniej wielkości indyk (3-4 kg)
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 4 ząbki czosnku
- 2 pełne 3 łyżki majeranku
- 2 duże łyżki miodu
- pół szklanki żubrówki
- 100 g masła
- 2 pełne łyżki konfitury z żurawiny
- sól i pieprz.
Przygotowanie krok po kroku
Indyka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie przyprawiamy z zewnątrz i od środka solą i pieprzem, po czym zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Jabłka dokładnie myjemy, przekrawamy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy do miski. Następnie polewamy jabłka połową szklanki żubrówki, dodajemy majeranek, posiekany czosnek, miód, mieszamy i zakrywamy folią spożywczą.
Odstawiamy miskę do lodówki na 2 godziny, raz na jakiś czas mieszamy. Po upływie dwóch godzin wyciągamy z lodówki indyka i jabłka. Upychamy w indyka wszystkie jabłka, a fałd skóry łączymy wykałaczkami. W rondelku rozpuszczamy masło i po wystudzeniu połową płynu polewamy skórę indyka. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i wstawiamy indyka.
Po upływie pół godziny zmniejszamy temperaturę do 150°C i przedłużamy czas pieczenia indyka o dodatkowe 30 minut na każdy kilogram jego masy. W trakcie pieczenia, co jakiś czas podlewamy indyka na zmianę, pozostałym masłem i sosem powstałym w trakcie pieczenia. Po upieczeniu indyka odstawiamy go na 15 minut, następnie porcjujemy. Do farszu jabłkowego dodajemy żurawinę, dokładnie mieszamy i podajemy jako dodatek do indyka. Smacznego!