Canva.com

Staropolski indyk faszerowany jabłkami na święta. Wyjątkowy przepis babci

Soczysty i pachnący indyk pełen kwaśnych jabłek, które nadają daniu wyjątkowy smak. Idealne danie na świąteczne dni, zwłaszcza na sutą rodzinną kolację. Doskonałym zwieńczeniem dania będzie lampka lekkiego, wytrawnego, najlepiej niesłodkiego białego wina. Najważniejszym elementem dania jest indyk, dlatego warto wybrać mięso wysokiej jakości i zwrócić uwagę na jego świeżość.

Składniki na staropolskiego indyka

  • 1 średniej wielkości indyk (3-4 kg)
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pełne 3 łyżki majeranku
  • 2 duże łyżki miodu
  • pół szklanki żubrówki
  • 100 g masła
  • 2 pełne łyżki konfitury z żurawiny
  • sól i pieprz.

Przygotowanie krok po kroku

Indyka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie przyprawiamy z zewnątrz i od środka solą i pieprzem, po czym zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Jabłka dokładnie myjemy, przekrawamy na ósemki, usuwamy gniazda nasienne i wkładamy do miski. Następnie polewamy jabłka połową szklanki żubrówki, dodajemy majeranek, posiekany czosnek, miód, mieszamy i zakrywamy folią spożywczą.

Odstawiamy miskę do lodówki na 2 godziny, raz na jakiś czas mieszamy. Po upływie dwóch godzin wyciągamy z lodówki indyka i jabłka. Upychamy w indyka wszystkie jabłka, a fałd skóry łączymy wykałaczkami. W rondelku rozpuszczamy masło i po wystudzeniu połową płynu polewamy skórę indyka. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C i wstawiamy indyka.

Canva.com

Po upływie pół godziny zmniejszamy temperaturę do 150°C i przedłużamy czas pieczenia indyka o dodatkowe 30 minut na każdy kilogram jego masy. W trakcie pieczenia, co jakiś czas podlewamy indyka na zmianę, pozostałym masłem i sosem powstałym w trakcie pieczenia. Po upieczeniu indyka odstawiamy go na 15 minut, następnie porcjujemy. Do farszu jabłkowego dodajemy żurawinę, dokładnie mieszamy i podajemy jako dodatek do indyka. Smacznego!

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł