Chcesz być na bieżąco?
Czy chcesz abyśmy wysyłali Ci powiadomienia z poradami, przepisami i domowymi sposobami?
Canva.com
Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym - kawał dobrego mięsa dla smakoszy! [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 1 min.
Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym to innowacyjny pomysł na serwowanie steków z wołowiny. Danie zachwyca aromatem i smakiem, a przy okazji świetnie się prezentuje. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Składniki na steka wołowego w sosie
- 2 steki wołowe (antrykot lub rostbef)
- 2 ząbki czosnku
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
- 1 szalotka
- 15g zielonego pieprzu marynowanego
- 50ml białego wina wytrawnego
- 150ml śmietany 30%
- 125g sera z niebieską pleśnią
- 15g kaparów
- Skórka z połówki cytryny
- Olej roślinny
Sposób przygotowania aromatycznego steka
- Steki umyj, osusz i posmaruj olejem za pomocą pędzelka. Rozgrzej patelnię i smaż je po 1 minucie z każdej strony. Zdejmij mięso na chwilę, a w tym czasie przeciśnij czosnek przez praskę.
- Steki ponownie ułóż na rozgrzanej patelni. Tym razem dodaj masło i czosnek. Smaż po 3 minuty z każdej strony i polewaj steki roztopionym masłem.
- Mięso odłóż na bok. Obierz i posiekaj szalotkę, a następnie podsmażaj ją na pozostałym tłuszczu razem z posiekanym pieprzem marynowanym. Dolej białe wino i redukuj aż odparuje połowa trunku.
- Na patelnię dodaj gałązki tymianku, śmietankę i pokruszony ser pleśniowy. Mieszaj energicznie aż ser się rozpuści, a wtedy wyłącz palnik, dodaj skórkę z cytryny oraz posiekane kapary.
- Sos wylej na talerze, a steki pokrój w plastry i wyłóż na sos.
Obserwuj nas na
Obserwuj nas na
Pomóż nam z Googlem.
To dla nas bardzo ważne!
Kliknij biały przycisk Google Wiadomości poniżej.
Kliknij gwiazdkę w prawym górnym rogu, obok naszego logo.
Gotowe!
Dziękujemy!
Następny artykuł
Czytaj więcej
Tarcie sera to udręka? Zrób to, a problem czyszczenia tarki zniknie
Ucieranie sera może być czasami nieco uciążliwe, zwłaszcza gdy ser przykleja się do tarki i utrudnia proces. W tym artykule dowiesz się o prostym triku, który może sprawić, że ucieranie sera stanie się o wiele łatwiejsze.
Biały ser już nigdy nie spleśnieje. Wystarczy kostka cukru
Biały ser to nie tylko smaczny i wszechstronny produkt, ale także składnik wielu potraw. Niestety, pleśń może szybko się na nim pojawić, a sucha i niesmaczna warstwa to ostatnia rzecz, jaką chcielibyśmy znaleźć na naszym ulubionym serze.
Sekrety przepisu na tradycyjne pierogi z serem
Czy istnieje coś bardziej klasycznego i smacznego niż pierogi z serem? To jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które cieszy się ogromną popularnością zarówno w kraju, jak i za granicą. Wszyscy kochają pierogi! Sprawdź jak je przygotować!