Canva.com

Surowe grzyby? To hit w drogich restauracjach!

Nie wszystkie grzyby możemy jeść na surowo, ale są takie, które mają niezwykły smak w takiej postaci. Znani szefowie kuchni z przyjemnością tworzą przystawki z surowymi grzybami, a bardziej wyrafinowani goście delektują się ich smakiem i właściwościami odżywczymi.

Jakie grzyby można jeść na surowo?

Do gatunków grzybów, które możemy jeść na surowo należą, m.in: kurki, trufle, boczniaki, prawdziwki oraz pieczarki. Oczywiście grzybów jest znacznie więcej, ale te wyżej wymienione są najbardziej popularne w Polsce.

Zachowaj ostrożność

Canva.com

To bardzo ważne, aby jeść surowe grzyby, gdy naprawdę jesteśmy pewni ich pochodzenia. Najbardziej bezpieczne są grzyby hodowlane, które spełniają wszystkie normy biologiczne. Nawet, jeśli coś wygląda apetycznie, to może nam grozić śmiertelne niebezpieczeństwo. Borowik ceglastopory jest trujący jako surowy grzyb, ale po ugotowaniu możemy go śmiało jeść.

Ważne jest, abyśmy przed spożyciem grzybów dokładnie je umyli i osuszyli. W wielu supermarketach dostępne są specjalne szczoteczki do szorowania grzybów. Grzyby, które chcemy zjeść surowe powinny być świeże i mięsiste.

Jaki smak mają surowe grzyby?

  • Boczniaki - lekko metaliczny smak
  • Kurki możemy wykorzystać jako suszony proszek do przyprawiania, np. zupy
  • Borowiki są chrupiące i mięsiste
  • Pieczarki mają smak skórki camemberta
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł