Świetny przepis na faszerowane papryki z tofu. Idealne na szybki obiad z kilku składników
Do przeczytania w ok. 2 min.
Z sojowego serka przygotujesz wyśmienite faszerowane papryki. Uzupełnieniem dla farszu będą pieczarki, sos sojowy, odrobina żółtego sera, koncentrat pomidorowy lub ketchup oraz wszystkie twoje ulubione przyprawy.
Jak zrobić paprykę z tofu?
Na sam początek oczyść dokładnie dwie duże czerwone papryki, umyj je pod bieżącą wodą, wydrąż i usuń z nich ziarna, a następnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Każda z papryk powinna zostać podzielona na dwie równe części. Możesz od razu położyć je sobie na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i przejść do wykonywania farszu, który w tym przepisie jest oczywiście najważniejszy. W misce umieść pokrojoną w drobną kawałeczki jedną kostkę tofu. Najlepiej sprawdzi się tofu wędzone, ale jeśli akurat nie dostaniesz takiego w sklepie, możesz zastąpić je tofu naturalnym, po prostu dodając do niego trochę mielonej wędzonej papryki. Następnie pokrój garść pieczarek i dodaj do farszu wraz z łyżką koncentratu pomidorowego, dwoma łyżkami ciemnego sosu sojowego oraz sporą ilością poszatkowanej natki pietruszki. Ten fit przepis uwzględnia również dodatek dwóch plasterków żółtego sera. Jeżeli jednak nie chcesz dodawać do papryk kalorii, możesz pominąć ten krok i przejść do doprawienia farszu ulubionymi przyprawami oraz przełożenia go bezpośrednio do papryk.
Nadzienie gotowe, papryki przygotowane do pieczenia, więc nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko umieścić je w piekarniku, który wcześniej musisz nagrzać do temperatury wynoszącej mniej więcej 180 stopni C. Pieczenie potrwa od trzydziestu do czterdziestu minut, w zależności od typu i mocy piekarnika. Gotowe faszerowane papryki możesz podać z sosem wykonanym z jogurtu naturalnego albo z jakąś zieloną sałatką, by dodać do nich jeszcze więcej warzyw.