Syrop z mniszka lekarskiego. Sprawdzony przepis, który pomoże na dolegliwości trawienne
Do przeczytania w ok. 2 min.
Mniszek lekarski to wyjątkowo piękna bylina o żółtych kwiatach i intensywnie zielonych liściach, z łaciny Taraxacum officinale. Do produkcji leków farmaceutycznych wykorzystuje się korzeń, liście, ziele oraz kwiatostan mniszka. Warto wiedzieć, że każda z tych części ma inną zawartość i jest bogata w terpeny.
Zdrowotne właściwości
Mniszek lekarski jest bogaty w witaminy z grupy, które wspierają odpowiednie funkcjonowanie naszego układu pokarmowego, a także wspomagają pracę układu nerwowego. W składzie znajdziemy także flawonoidy, garbniki, składniki mineralne, kwas krzemowy oraz kwasy polifenolowe. Wszystkie te składniki mają ogromne znacznie w procesie przemiany materii, przeciwdziałaniu miażdżycy, odpowiedniej pracy układu odpornościowego oraz wsparciu w łagodzeniu stanów zapalnych.
Syrop z mniszka lekarskiego może pomóc w przypadku:
- nieustającej chrypki
- infekcji górnych dróg oddechowych
- problemów z trawieniem
- problemów z nerkami
- kamicy moczowej
- braku apetytu
Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego?
Do przygotowania zdrowotnego syropu z mniszka lekarskiego potrzebujemy kilku składników:
- 1 l kwiatów
- 1 l wody
- 2 cytryny
- 1 kg cukru
Przygotowanie leczniczej substancji jest bardzo proste. Przebieramy kwiaty i dokładnie oczyszczamy. Zalewamy je dużą ilością wody w garnku. Mniszek lekarski gotujemy przez 15 minut i odstawiamy na minimum 24 godziny.
Po tym czasie odcedzamy przez sitko wywar i dodajemy do niego sok z cytryny oraz cukier. Całość gotujemy, aż do uzyskania konsystencji podobnej do miodu. Warto wiedzieć, że syrop możemy przechowywać nawet przez 12 miesięcy w małych słoiczkach.