Canva.com

Szparagi pieczone we włoskiej szynce. Włoska przystawka w 30 minut!

Zielone szparagi pieczone w szynce włoskiej to przepis na szybką, wykwintną i efektowną przekąskę, która może okazać się hitem domowych spotkań z przyjaciółmi. Ich przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny, dlatego mogą okazać się ratunkiem w wypadku niespodziewanej wizyty przyjaciół. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.

Składniki na szparagi pieczone w szynce

  • 2 duże pęczki zielonych szparagów
  • 20 dkg szynki włoskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania szparagów

Canva.com
  1. Szparagi umyj, osusz i obierz za pomocą obieraka do warzyw. Odetnij również ich zdrewniałe końcówki.
  2. Przełóż szparagi do głębokiej miski i zalej wrzątkiem. Pozostaw je w nim na 5 minut. Dzięki temu po upieczeniu będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
  3. Szynkę owijamy wokół szparagów zaczynając od końca. Nie powinna sięgać samej główki.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. W tym czasie zawinięte w szynkę włoską szparagi układamy w rządkach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym oliwą.
  5. Całość doprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Nie warto z nią przesadzać, ponieważ szynka włoska zwykle jest dość słona.
  6. Szparagi pieczemy przez około 12 minut aż nabiorą lekko rumianego koloru.
Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł