Tak Magda Gessler robi faworki. Wychodzą pyszne i chrupiące!

Faworki Magdy Gessler są kruche i złociste. W jej recepturze nie ma nic trudnego, a przygotowanie smakołyków zajmie kilka chwil. Sprawdzą się znakomicie jako karnawałowa przekąska.

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. To odpowiednia pora, aby odtworzyć najlepsze przepis na desery, które osłodzą ten dzień. Poza ciasteczkami i pączkami mamy też do dyspozycji faworki. Podobno to właśnie ich spożycie symbolizuje obfitość, która niedługo nas czeka.

Faworki, nazywane także chrustem to kruche ciasto, które smaży się na głębokim tłuszczu. Mają apetyczny złoty kolor i przypominają wstążeczki. Oprószone cukrem pudrem rozpływają się w ustach.

Receptura znanej restauratorki - Magdy Gessler na chrust jest warta długotrwałego przygotowania.

Delikates, który powstaje, jest tak pyszny, że na pewno zagości w Twoim menu jeszcze nie raz!

Składniki:

  • 15 żółtek
  • 100 g cukru pudru
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 łyżka araku
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki spirytusu
  • 6 łyżek śmietany
  • 500 g smalcu do smażenia

Przygotowanie faworków

Smalec przekładamy w naczynia i ucieramy - powinien mieć teksturę śmietany. Dodajemy do niego cukier, alkohole, 15 żółtek, śmietanę oraz przesianą przez sitko mąkę. Wszystko solidnie mieszamy i wyrabiamy na aksamitne ciasto. Przyrządzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, na delikatnie posypanej mąką stolnicy. Potem wykrawamy z niego pasy (szerokość około 3 cm, długość 15 cm). Nacinamy je za pomocą noża wzdłuż w środku. Chwytamy jedną krawędź ciasta, przeciągamy przez otwór, aby uzyskać kokardkę. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec. Na tłuszcz wrzucamy partiami faworki i smażymy je ze wszystkich stron, przewracamy je widelcem lub szpikulcem. Gdy chrust się zrumieni, wykładamy go na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, a jak przestygnie, oprószamy cukrem pudrem.

Autor:
redaktor zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł